Tužilaštvo: Cvijanovo telo pronađeno u Dunavu, smrt nastupila utapanjem bez tragova povreda

Telo Vladimira Cvijana, političara i advokata, pronađeno je u januaru 2018. u reci Dunav, obdukcija je rađena u skladu sa redovnom procedurom i nije pokazala tragove mehaničkih povreda, navodi se između ostalog u odgovorima Insajderu Višeg javnog tužilaštva iz Beograda. Insajder je detalje o smrti tražio nakon što je u javnosti objavljen dokument koji je pokazivao da je Tužilaštvo platilo obdukciju Vladimira Cvijana, nekadašnjeg poslanika SNS koji godinama nije viđen u javnosti.

Vladimir Cvijan Foto: Medija centar

U saopštenju Višeg javnog tužilaštva iz Beograda navodi se da je dežurni tužilac 5. 1. 2018 godine obavešten da je na 1.164 kilometru desne obale Dunava, u vodi, na rastojanju od oko 7 metara od obale, zatečeno muško telo srednje dobi. Identitet u tom trenutu nije bio poznat, pa je dežurni tužilac po službenoj dužnosti naložio je obdukciju, zajedno sa toksikološkom analizom, kako bi se utvrdio identitet preminulog lica i uzrok smrti.

“Nakon dostavljenog izveštaja policije i obdukcionog zapisnika, sa toksikološkim analizama, utvrđen je identitet preminulog - Vladimir Cvijan, rođen 1976. godine, koje lice je preminulo usled utapanja. Na telu pokojnog nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede, a iz rezultata toksikološkiih analiza moglo se zaključiti da ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo”, navodi se u saopštenju Tužilaštva dostavljenom Insajderu.

Predmet arhiviran 2018.

Dalje se dodaje da je predmet arhiviran 2018. jer nije postojala bilo kakva indicija koja bi ukazivala na izvršenje nekog krivičnog dela.

Tužilaštvo navodi i da nije neobično što je u tom slučaju naloženo obdukcija radi utvrđivanja uzroka smrti u identiteta, te da samo Više javno tužilaštvo u proseku na mesečnom nivou naloži između 50 i 60 obdukcija. Takvi predmeti se, nakon dostavljanja izveštaja i obdukciomg nalaza, arhiviraju.

“Tužilaštvo shodno svojim ovlašćenjima predviđenim zakonikom o krivičnom postupku (čl. 129 Zakonika o krivičnom postupku), nalaže obdukcije u svakom slučaju kada okolnosti pod kojima je smrt nastupila ne isključuju mogućnost da je smrt nastupila u vezi sa eventualnim izvršenjem krivičnog dela, a obdukcija je obavezna ukoliko je identitet leša nepoznat. U praksi su to situacije kada policija obavesti dežurnog zamenika javnog tužioca da je preminulo lice srednje/mlađe životne dobi, a čije telo je pronađeno van njegovog prebivališta ili zdravstvene ustanove, pri čemu poznate činjenice u pogledu zdravstvenog stanja lica ne ukazuju jasno da je smrt posledica njegovog narušenog zdravstvenog stanja ili se radi o o događaju koji je posledica pada sa visine, samoubistva, utapanja i sl.”, dodaje se u saopštenju.

"Gde je taj čovek?"

Da postoji mogućnost da je Vladimir Cvijan mrtav javno je u februaru ove godine rekao prvo bivši poslanik i član Demokratske stranke Srđan Milivojević u emisiji “Bez cenzure” na KTV, dovodeći to čak u vezu grupom Veljka Belivuka. 

"Gde je taj čovek? Uputite zahtev Institutu za sudsku medicinu Republike Srbije i pitajte da li je obdukovan Vladimir Cvijan pre dve godine. I kako je nestao taj čovek? Ja pitam, javno, da li je taj čovek danas živ? Pošto se piše u tabloidima da je on negde u Kanadi, da je možda i on otišao u Ritopek, da vidimo kako je taj čovek završio i gde je on", poručio je Milivojević.

Nakon ovoga, Predrag Popović, zamenik urednika "Tabloida", na svom blogu objavljuje dokument prema kojem je Više javno tužilaštvo platilo obdukciju Vladimira Cvijana Institutu za sudsku medicinu.

Vladimir Cvijan je od 2004. godine bio konsultant za poslove stručne analize iz oblasti prava za potrebe kabineta predsednika Borisa Tadića i sekretar Pravnog saveta predsednika Srbije. U februaru 2008,  imenovan je za Tadićevog savetnika, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara predsednika Srbije.

Napušta kabinet 2010. godine zbog, kako je javno tvrdio, neslaganja sa reizborom sudija. Iste godine, Cvijan postaje funkcioner Srpske napredne stranke, čiji postaje i poslanik 2012. godine. Međutim, već naredne godine napušta SNS tvrdeći u otvorenom pismu da SNS nije ispunila data obećanja.

Tintor: Advokatska komora obeveštena dopisom Poreske uprave 

Kako je za Insajder rekao predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor, Cvijan nije bio aktivan u advokaturi od 2013. godine.

Tintor navodi da su o smrti Vladimira Cvijana obavešteni iz dopisa Poreske uprave u julu 2018. U tom dopisu se navodi da je Cvijan preminuo, a Poreska uprava od Advokatske komore traži da se izjasni da li je Cvijan aktivan advokat pošto je pokrenut postupak za ostvarivanja prava na porodičnu penziju. 

Nakon tog dopisa Poreske uprave, Advokatska komora od Matične službe traži izvod iz knjige umrlih iz čega saznaju da je Cvijan preminuo 5. januara 2018. godine.

Nakon ove zvanične potvrde o smrti, Advokatska komora Vladimira Cvijana briše iz registra advokata 17. avgusta 2018. godine.

Odgovarajući ranije na pitanje novinara Bete zašto Advokatska komora Beograda nije izdala saopštenje povodom smrti svog člana i zašto nije objavljena čitulja u novinama, Tintor je rekao da se za Cvijanovu smrt kasno saznalo tako da nije bilo „primereno“ objavljivati čitulju

„Praksa AKB nije da se objavljuje saopštenje povodom smrti nekog našeg člana“, rekao je Tintor.

Prema pisanju medija, po odlasku iz Predsedništva Srbije 2010, Cvijan je imenovan za direktora čačanske fabrike "Slap grup", čiji je vlasnik Slaviša Purić u tom trenutku u zatvoru zbog privrednog kriminala.  Cvijan je zastupao i Ivana Pavlovića Ikera, osuđenog za šverc kokaina, Sretena Jocića poznatijeg kao Joca Amsterdam, vlasnika "Jugoagenta" Milana Marjanovića, kao i vlasnika "Borovica transporta" Dušana Borovicu.