Tužilaštvo ispituje pretnje reporterki Televizije N1 s Kosova

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal počelo je rad na slučaju pretnji reporterki televizije N1 sa Kosova Zani Cimili, rečeno je za N1 u Republičkom javnom tužilaštvu.

Mediji

Pretnje reporterki N1 upućene su posredstvom društvenih mreža i uperene su ka ugrožavanju njenog fizičkog integriteta, kao i integriteta njene porodice.

Osoba koja je pretila Zani Cimili napisala je u komentaru da joj je "životna želja da ubije Albanca, čak i albansko dete", kao i "da se nada da će izbiti novi rat na Kosovu u kojem će Albanci moći da osete srpski gnev".

N1 je najoštrije osudila ovaj zastrašujući govor mržnje i pretnje reporterki N1 koja svoj posao obavlja profesionalno i odgovorno.

Pretnje Zani Cimili, kao i ostalim novinarima N1 nisu pretnje samo pojedinačnim novinarima već pretnje slobodi govora i slobodi medija kao fundamentalnim demokratskim pravima, saopštila je ova televizija.

N1 očekuje od policije i nadležnih tužilaštava i u Beogradu i u Prištini da u najkraćem roku ispitaju ko stoji iza ove opasne pretnje i odakle ona dolazi.

Brnabić: Očekujem da nadležne institucije u najkraćem mogućem roku otkriju ko stoji iza pretnji

Premijerka Ana Brnabić osudila je danas pretnje novinarki Zani Cimili, prenosi pres služba Vlade Srbije.

„Teško je zamisliti da neko u 21. veku može na takav način nekome da preti i da prođe nekažnjeno. Zbog toga očekujem da nadležne institucije u najkraćem mogućem roku otkriju ko stoji iza pretnji i na adekvatan način ih sankcionišu“, navodi se u njenoj izjavi.

Medijima treba omogućiti uslove da rade nesmetano i da profesionalno obavljaju svoj posao. U klimi u kojoj se ovakav opasan jezik hitno ne sankcioniše ne postoji ni minimum preduslova za to, poručila je premijerka

“Kao predsednica Vlade Republike Srbije apelujem na hitno privođenje pravdi onih koji su odgovorni i nadam se da se slične situacije neće ponoviti. Novinarki Cimili želim sve najbolje u budućem radu, koji profesionalno i sa integritetom obavlja“, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Novinarska udruženja: Opasan odnos prema novinarima

Pretnje je osudila i Asocijacija novinara Kosova (ANK) i pozvala na distanciranje od takvog govora i "opasnog odnosa prema novinarima".

"Sve pretnje prema njima, posebno pozivi za nasilje nad ženama novinarkama su neprihvatljive. ANK očekuje od nadležnih institucija da u najkraćem roku otkriju ko stoji iza ovih pretnji", navodi se u saopštenju ANK i dodaje da "nedovoljna i zakasnela reakcija" utiče da takvi slučajevi "uzimaju maha".

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal hitno utvrdi i pokrene postupak protiv odgovornih za pretnje reporterki televizije N1 iz Prištine Zani Cimili.

UNS je istakao da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali da je neprihvatljivo da se nezadovoljstvo iskazuje pretnjama, napadima i uvredama.

Udruženje je podsetilo da je, prema odredbama Krivičnog zakonika, za pretnje osobama koje obavljaju posao od javnog značaja, predviđena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Izvor: N1, Beta, Insajder