Tužilaštvo Kosova: Predstavnici Srbije naveli da ne poznaju Radoičića i da je državljanin Kosova

Državno tužilaštvo Kosova je saopštilo da Srbija nije ostvarila međunarodnu saradnju u istrazi ubistva lidera Građanske inicijative SDK Olivera Ivanovića. Srpska i kosovska strana mesecima unazad optužuju jedna drugu za nesaradnju uz istovremeno odbacivanje optužbi druge strane i tvrdnje da je istraga o ubistvu Ivanovića jedan od prioriteta nadležnih tužilaštava.

Oliver Ivanović

Tužilaštvo Kosova je objavilo danas da je od Srbije dobilo samo neke informacije, koje nisu od suštinskog značaja za rasvetljavanje tog slučaja.

„Još nismo dobili odgovore u vezi sa IMEI (International Mobile Equipment Identity – jedinstveni kod koji ima svaki mobilni telefon), SMS, kartografijom i dolaznim i odlaznim pozivima s brojeva telefona koje je koristio pokojni Ivanović“, navodi Državno tužilaštvo Kosova.

Državno tužilaštvo je kao netačne odbacilo navode ministarke pravde Nele Kuburović da su institucije Kosova odbile da izvrše istražne radnje zajedno s Beogradom u slučaju ubistva Ivanovića.

Dodaje se i da je srpska strana od Kosova zatražila i dobila čaure s lica mesta, ali da Državno tužilaštvo još nije dobilo izveštaj o njihovom veštačenju.

Uprkos tvrdnjama da ga niko ne poznaje, Milan Radoičić postao potpredsednik Srpske liste

Upadljivo ćutanje na tvrdnje da srpskim sredinama na Kosovu vladaju mafijaške grupacije

Tužilaštvo navodi i da je srpska policija ispitivala osumnjičenog Milana Radoičića bez zahteva Državnog tužilaštva Kosova i pored činjenice da su na sastancima predstavnika policija Kosova i Srbije predstavnici Srbije naveli da ne poznaju Radoičića sa obrazloženjem da je državljanin Kosova.

Inače, Radoičić je nedavno u pisanoj izjavi napisao da će „na poziv svoje države Srbije da da bilo kakav iskaz uvek spreman da se odazove“.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je nedavno da je Radoičić prošao poligrafsko testiranje, na kojem je „utvrđeno da on nije počinilac zločina“. Na konstataciju novinara da poligraf nije validan dokaz i da bi Đurić kao pravnik to trebalo da zna, direktor Kancelarije za Kosovo rekao je da poligraf, iako nije sudski dokaz, nedvosmisleno govori da li je neko kriv ili ne.

Trojica Srba su 23. novembra uhapšena u Severnoj Mitrovici u vezi s istragom ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića, odnosno da su „pružali pomoć pre i nakon izvršenja krivičnog dela teško ubistvo“, rečeno je ranije za Insajder u Specijalnom tužilaštvu Kosova. Uhapšenima je određen pritvor do 30 dana.

Kako nam je rečeno, Milan Radoičić, koji se nalazi u bekstvu, takođe je osumnjičen da je uključen u ubistvo Ivanovića. Istovremeno, otkad za njim traga kosovska policija, Radoičić se pojavio u Beogradu gde je prisustvovao sastanku predstavnika Srpske liste s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je juče izjavio da su optužbe na račun potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića u vezi s umešanošću u ubistvo predsednika SDP Olivera Ivanovića „lažne i izmišljene“ i pozvao svakoga ko ima i jedan dokaz o tome da to prijavi policiji.

Mesecima nije bilo informacija o napretku istrage za ovo ubistvo, a beogradsko i prištinsko tužilaštvo su se međusobnom optuživali za izostanak napretka. Hapšenja koja su se nedavno dogodila su usledila nakon tenzija između Beograda i Prištine – odluke kosovske vlade da podigne taksu na robu uvezenu iz Srbije na čak 100 odsto i odbijanja zahteva Prištine da Kosovo bude primljeno u Interpol.

Izvor: Beta, Insajder