Tužilaštvo Makedonije podiglo optužnice protiv 30 osoba zbog nasilja u Sobranju

Tužilaštvo Makedonije podiglo je danas optužnicu za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka protiv 30 učesnika u nasilju u makedonskoj skupštini u aprilu prošle godine.

Policija nastoji da blokira ulazak u Sobranje Makedonije

Državni tužilac Ljubomir Joveski je rekao na konferenciji za novinare, da je 28 osoba optuženo za krivično delo "terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti" Makedonije, a dvoje za pomaganje u tome.

Među optuženima je i pet poslanika opozicione VMRO DPMNE, bivši ministar unutrašnjih poslova i tadašnji direktor za javnu bezbednost Mitko Čavkov, nekoliko policajaca, kao i organizatori protesta nazvanih "Za zajedničku Makedoniju", koji su kulminirali upadom u Sobranje.

Državni tužilac je rekao da je opsežna istraga utvrdila da su optuženi delovali sa istim ciljem izvršavajući krivično delo koje im se stavlja na teret.

Optužni akt je dostavljen krivičnom sudu u Skoplju.

Srpski obaveštajac bio u Sobranju tokom upada

Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je vodilo istragu, utvrdilo je da je jedan od učesnika nasilja u Sobranju imao nameru da puca na lidera parlamentarne većine i sadašnjeg premijera Zorana Zaeva, ali da to nije uradio jer je Zaev bio zaštićen.

"Jedan od optuženih je pošao prema Zaevu, posegnuo za pištoljem koji je nosio, ali nije pucao jer je poslanika zaštitilo obezbeđenje", rekla je savetnica Tužilaštva Elisaveta Nenadevska.

Ona je podsetila da je tokom nasilja u Sobranju Makedonije povređeno, teže ili lakše, više poslanika parlamentarne većine i novinara.

Nenadevska je takođe rekla da je istragom utvrđeno da su optuženi delovali s različitih pozicija i iz različitih grupa, ali u saradnji i koordinaciji, i da su svi imali isti cilj - da se onemogući funkcionisanje parlamentarne većine i Sobranja Makedonije.

Od prvobitno osumnjičenih 35-oro, u slučaju četiri osobe istražni postupak je obustavljen, jer nisu dostupni organima gonjenja, ali će biti nastavljen kada budu privedeni, dok je protiv poslanice VMRO DPMNE Žakline Peševske je prekinut postupak zbog nedostatka dokaza.

Pristalice VMRO DPMNE su  27. aprila prošle godine  upali u parlament Makedonije, a policija nije sprečila njihov ulazak i nasilje nad poslanicima.

Ovaj incident je usledio kao posledica višegodišnje političke krize, koja je kulminirala nakon parlamentarnih izbora u decembru 2016. godine, kada je do tada vladajuća VMRO DPMNE Nikole Gruevskog izgubila većinu. Tom prilikom je povređeno više od 100 osoba, među kojima je i aktuelni premijer Zoran Zaev.

Politička kriza u Makedoniji upotrebljena je u dnevnopolitičke svrhe i u Srbiji, kada su predstavnici vlasti danima govorili da opozicija traži “Makedonski scenario”, a opozicija je odgovarala kontraoptužbama da „oni koji su na vlasti spremaju makedonski scenario kako bi ostali na vlasti”.

Političkom krizom u Makedoniji i njenim odjecima bavili su se novinari Insajdera u serijalu “Insajder bez ograničenja” epizoda “Makedonski scenario”.

Izvor: Beta, Insajder