Tužilaštvo: Mandić i Knežević vrbovali ljude za nasilje u Crnoj Gori

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo osumnjičilo je lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića da su deo kriminalne grupe koja je u oktobru prošle godine pripremala nasilan upad u Skupštinu, preuzimanje vlasti i hapšenje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Andrija Mandić i Milan Knežević

Prema naredbi Tužilaštva o proširenju istrage, čije izvode danas prenosi podgorička štampa, Mandić i Knežević su početkom prošle godine postali članovi kriminalne organizacije koju su na teritoriji Crne Gore, Rusije i Srbije oformila dva ruska državljanina, tajna agenta, Eduard Širokov i Vladimir Popov.

Tužilaštvo sumnja da su Mandić i Knežević lično ili posredno vrbovali članove kriminalne grupe koja je planirala zauzimanje Skupštine. Ponavlja se da je svaki član grupe imao unapred određen zadatak i ulogu i da su čelnici DF-a, između ostalih, prihvatili plan Rusa koji je podrazumevao i “ubistvo najviših predstavnika Crne Gore”.

Čelnici Fronta su negirali bilo kakvu umešanost u pokušaj terorizma.

Mandić i Knežević su, po navodima Vijesti, u pismu specijalnom tužiocu Milivoju Katniću naveli da u spisima predmeta koji su im dostavljeni nema dokaza protiv njih i tražili od tužioca da ih obavesti da li u spisima ima „još bilo kakavih dokaza“ koji se odnose na čelnike Fronta kako bi izvršili uvid u njih.

Pod istragom je 25 osoba iz Srbije, Crne Gore i Rusije. Za organizatore su označena dva ruska agenta Eduard Šišmakov i Vladimir Popov.

Rusija negira bile kakvu umešanost u pokušaj terorizma u Crnoj Gori, na dan prošlogodišnjih, parlamentarnih izbora, dok crnogorska vlast od početka tvrdi da je deo državnih struktura umešan u osujećeni plan.

Pred tužiocem će u ponedeljak, 20. marta, srpski državljanin Aleksandar Sinđelić, svedok-saradnik crnogorskog tužilaštva, svedočiti o ulozi ruskih obaveštajaca u neuspelom planu.

Izvor: Beta