Tužilaštvo: MUP imenovao samo jednog odgovornog za nepostupanje policije u slučaju Hercegovačka

Nakon skoro tačno dve godine od rušenja u Hercegovačkoj ulici, povodom ovog slučaja Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo je krivičnu prijavu protiv dežurnog policijskog službenika Gorana Stamenkovića zbog sumnji da je izvršio krivično delo Nesavestan rad u službi, saopštilo je Prvo osnovno tužilaštvo.

Savamala

Ovu krivičnu prijavu Sektora unutrašnje kontrole MUP-a, Prvo osnovno tužilaštvo prosledilo je na dalje postupanje Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

Stamenković se tereti za krivično delo Nesavestan rad u službi, za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Prvo osnovno tužilaštvo je navelo i da će kada dobije izveštaj, za koji su upućene urgencije, doneti odluku i obavestiti javnost o daljem postupanju.

Kako se dodaje, povodom ovog slučaja, tužilaštvo je još u julu prošle godine uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja upućen Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, Direkciji policije, Upravi kriminalističke policije, Odeljenju za suzbijanje privrednog kriminaliteta.

Od MUP-a je zatraženo i da se preduzmu sve operativne radnje iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdile činjenice o eventualnom postojanju propusta u radu Gradske uprave grada Beograda-Komunalne policije, kao i drugih javnih preduzeća, a koji su vezani za rušenje objekata u „Savamali“.

Uprkos urgencijama, koje je tužilaštvo uputilo 5. decembra prošle godine i 16. aparila ove godine, Prvo osnovno tužilaštvo još nije dobilo konačan izveštaj kako bi donelo odluku o daljem postupanju.

Podsetimo, ime Gorana Stamenkovića kao jednog od odgovornih u ovom slučaju prvi je objavio portal KRIK početkom ove godine.

Do ove informacije KRIK je došao na osnovu dokumenta kojim je Više javno tužilaštvo obavestilo Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu da je slučaj prešao u njihove ruke u julu 2017.

"Nakon detaljne analize svih izveštaja i prikupljene dokumentacije utvrdili (smo) da se u radnjama policijskog službenika Stamenković Gorana, šefa smene KOC-a (Komandno-operativnog centra) dežurne službe Policijske uprave za grad Beograd eventualno stiču bitna zakonska obeležja bića krivičnog dela nesavestan rad u službi", piše u dokumentu Višeg tužilaštva do kojeg je došao KRIK.

Stefanović na pitanja Insajdera o šefu smene u slučaju Savamala

Nakon objavljivanja informacije da je imenovan jedan od odgovornih u slučaju Hercegovačka novinari redakcije Insajder pitali su ministra policije Nebojšu Stefanovića da li dežurni šef smene u policiji mogao sam da odluči da se u noći rušenja u Hercegovačkoj ulici policija ne odazove na pozive građana.

On je, odgovarajući na pitanja tada naveo da u MUP-u radi 42. 500 ljudi, ali da onaj koji je na dužnosti donosi odluku kada je u pitanju smenski rad. Time je praktično ministar odgovornost za to što se policija nije odazivala na pozive građana u noći rušenja prebacio sa „vrha policije“ na dežurnog policajca te noći.

Podsetimo, u noći između 24. i 25. aprila 2016. grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Ta maskirana grupa maltretirala je i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala.

Građani su u toj noći pozivali policiju, ali se oni nisu odazvali. Građane su čak upućivali na komunalnu policiju, koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti.

Odgovore na pitanje ko je toliko moćan da policiji naredi da ne rade svoj posao dao bi izveštaj Sektora unutrašnje kontrole koji MUP već mesecima odbija da dostavi novinarima redakcije Insajder. Uprkos rešenju Poverenika MUP odbija da ovaj izveštaj objavi tvrdeći da bi objavljivanje „ugrozilo postupak u ovom slučaju“.

Inače, istraga o tome ko su lica koja su u sred noći u centru grada bez rešenja o rušenju porušila privatne objekte još nije počela, a Prvo osnovno tužilaštvo danas navodi da još nije dobilo tražene izveštaje kako bi donelo odluku o daljem postupanju u ovom slučaju.

Izvor: Insajder