Tužilaštvo: MUP podneo krivičnu prijavu protiv Boška Obradovića i još tri osobe

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu MUP je danas podneo krivičnu prijavu protiv poslanika i lidera Dveri Boška Obradovića i još tri osobe zbog učešća u incidentu koji se pre nekoliko dana dogodio ispred Doma Narodne skupštine, kada je napadnut poslanik Marijan Rističević.

Boško Obradović nasrće na ministra Zlatibora Lončara Foto: Srđan Ilić

Kako je saopštilo Prvo osnovno javno tužilaštvo, MUP je podneo krivičnu prijavu protiv četiri osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo Nasilničko ponašanje iz čl. 344 st. 2 u vezi st. 1 КZ. Oni se sumnjiče da su 8. maja bili među učesnicima “okupljanja ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije, kada je došlo do povređivanja poslanika Marijana Rističevića, nakon čega su grubo vređali i ugrozili sigurnost ministra zdravlja Vlade Republike Srbije, Zlatibora Lončara, kojom prilikom su i drugi poslanici koji su ulazili u skupštinu takođe grubo vređani”.

Kako je saopšteno, MUP je krivičnu prijavu podneo protiv B.O, Đ.M, Đ.D, i M.S.

Ćutanje tužilaštva kao alibi za štrajk glađu, štrajk kao pritisak na tužilaštvo…

Tužilaštvo će, kako se navodi, postupajući po krivičnoj prijavi, sprovesti dokazne radnje saslušanjem okrivljenih, ispitivanjem oštećenih i drugih svedoka ovog događaja.

Poslanici Dveri predvođeni liderom pokreta Boškom Obradovićem u petak su na stepenicama ispred Skupštine Srbije presretali i nasrtali na poslanike vlasti i ministre. Predsednica Skupštine Maja Gojković je na konferenciiji za medije pokazala pocepani sako poslanika Marjana Rističevića i navela da on ima povrede, da se nalazi u ambulanti, a na maski koju je nosio, kako je navela, ima i tragova krvi.

Incident je izazvao brojne reakcije predstavnika vlasti i opozicije, a zajednički imenitelj im je da nasilje ne sme biti politika. Ipak, postoje i razlike o oceni onoga što se desilo ispred parlamenta.

Policija je istog dana, po nalogu nadležnih državnih organa, privela 15 lica koja su učestvovala u nasilju ispred Skupštine Srbije i privela ih sudiji za prekršaje. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je izjavio da lider Dveri Boško Obradović nije uhapšen jer ga štiti poslanički imunitet.

Narodni poslanik, u skladu s Ustavom i zakonom, po Poslovniku, uživa imunitet od dana potvrđivanja do dana prestanka mandata. Budući da su novi izbori već raspisani, Obradoviću pozivanje na imunitet praktično ne bi pomoglo jer mu mandat, kao i ostalim poslanicima ističe 3. juna, dakle za dvadesetak dana.

Poslanici SNS Aleksandar Martinović i Sandra Božić stupili su potom u štrajk glađu zbog, kako su rekli, “nereagovanja institucija na napad na poslanika Marijana Rističevića”. Prethodno su isto učinila dva opoziciona poslanika među kojima je i Boško Obradović. 

Bez odgovora su ostala pitanja Insajdera MUP-u zašto policajci tog dana nisu prijavili tužilaštvu sumnju da je počinjeno krivično delo, kao i Republičkom javnom tužiocu da li je upućen zahtev za prikupljanje informacija o ovom događaju.