Tužilaštvo: Podatke o Krušiku i privatnim trgovcima tražili smo od BIA i VBA, a ne od MUP-a zbog pominjanja Branka Stefanovića

Tužilaštvo za organizovani kriminal zahtevalo je od VBA i BIA prikupljanje svih potrebnih obaveštenja u vezi sa medijskim navodima o privilegovanju privatnih trgovaca oružjem pri kupovini naoružanja od fabrike Krušik. Kako za Insajder navode iz tog tužilaštva, prikupljanje informacija nisu tražili od MUP-a zbog tvrdnji da je u određenim poslovima učestvovao Branko Stefanović, otac ministra policije.

Specijalni sud i Tužilaštvo za organizovani kriminal. Foto: Srđan Ilić

Tužilaštvo navodi da je cilj predistražnog postupka da se “provere sve informacije i iznete tvrdnje i prikupe obaveštenja koja su neophodna za rasvetljavanje svih činjenica i okolnosti u vezi kupovine i prodaje naoružanja i vojne opreme”.

“Кako je u iznetim tvrdnjama navedeno da je u određenim poslovima kupovine i prodaje naoružanja i vojne opreme učestvovao Branko Stefanović, otac ministra policije, Tužilaštvo za organizovani kriminal je zahtevalo prikupljanje svih potrebnih obaveštenja od Bezbednosno informativne agencije i Vojnobezbednosne agencije, a ne i od Ministarstva unutrašnjih poslova”, navodi Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podsetilo je da je 18. novembra pokrenulo predistražni postupak, stavljanjem zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja, o čemu su obavestili  medije.

Prikupljanje potrebnih obaveštenja zahtevano je, kako navode u Tužilaštvu, na osnovu informacija i tvrdnji objavljenih u medijima o privilegovanju određenog broja pravnih lica u privatnom vlasništvu, a  vezi sa kupovinom i prodajom naoružanja i vojne opreme fabrike „Кrušik“, ali i zbog podataka koje je “21. oktobra  i 20. novembra, ovom tužilaštvu dostavilo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal”.

Predistražni postupak je u toku, a iz tužilaštvo će kako navodi po njegovom okončanju, o rezultatima obavestiti javnost.

Tvrdnje o privilegovanim preduzećima u javnost je izneo radnik Krušika Aleksandar Obradović koji, prema oceni tužilaštva, nema status uzbunjivača jer je svoje tvrdnje najpre izneo u medijima, a ne nadležnim institucijama. Protiv njega se vodi postupak za odavanje poslovne tajne, a nakon pritvora i kućnog pritvora, trenutno se brani sa slobode.

Informacije o poslovanju Branka Stefanovića, oca ministra policije sa oružjem, pojavile su se još prošle godine. O njima je pisao nedeljnik NIN, a BIRN je u novembru 2018. objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije.

Priču je aktuelizovao specijalizovani međunarodni portal „Arms Watch”, koji je 15. septembra pisao da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR.

I dok nije jasno da li tužilaštvo ispituje podatke koje je izneo Obradović, pojavljuju se novi dokazi o povezanosti Branka Stefanovića koje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović negira. Među njima i taj da je Branko Stefanović u maju ove godine posetio italijansku fabriku oružja "Bereta" kao jedan od trojice predstavnika firme GIM, koje je tamo povela visoka delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova  i to u svojstvu specijalnog savetnika.

Uprkos dokazima, Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića, nije ni na koji način angažovan u privrednom društvu GIM, da “kupovina naoružanja Krušika od strane GIM-a ne predstavlja sukob interesa ministra Nebojše Stefanovića”, odnosno da „ne može da utiče na nepristrasno i nezavisno vršenje ministarske funkcije“.

Izvor: Insajder