Tužilaštvo pokrenulo postupak povodom pretnji poslanika Noga Ani Brnabić

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak povodom pretnji koje poslanik Dveri Srđan Nogo uputio predsedniku i premijerki Srbije.

Srđan Nogo Foto: Youtube printscreen

„Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal uputilo je policiji zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom pretnji koje je poslanik Nogo uputio“, rekla je portparolka tužilaštva Tanja Sekulić.

Poslanik Dveri Srđan Nogo uputio je pretnje smrću premijerki i predsedniku države u emisiji koja se emituje na jednom Youtube kanalu. Govoreći o navodnom Dablinskom sporazumu sa EU, na osnovu kojeg će, kako tvrdi, Srbiji biti isporučeno milion i dvesta hiljada migranata, Nogo je rekao:

Ako je to „druga Srbija“, neka, hvala

„Ukoliko je parafirala ovaj sporazum, ona treba da bude obešena istog časa na Terazijama. A pored nje obešen i Aleksandar Vučić". 

Razlog za takve pretnje su, kako je rekao Nogo, njegova saznanja da je Ana Brnabić već potpisala ovaj sporazum.

"Podaci koje već imam, ona je već parafirala Dablinski sporazum po nalogu Hrvatske, pošto su i ona i njen brat saradnici hrvatske službe", optužio je Nogo i dodao da je premijerka Srbije i mason.

"Neka me Ana Brnabić tuži", dodao je Nogo i naveo da je pri izboru Brnabićeve za premijerku javno postavio pitanje da li je ikada urađena njena bezbednosna procena.

Od Noga se ogradio i predsednik Dveri

Na ovakve izjave Noga stigle su brojne osude, a od njegovih izjava ogradio se čak i predsednik Dveri Boško Obradović.

Vučić: Ako hoće mene da veša, to je u redu ali ne dozvoljavam da napadaju žene

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas novinarima nakon Beogradskog bezbednosnog foruma povodom pretnji koje je izrekao Srđan Nogo da neće dozvoliti da napada žene, niti premijerku čiji stavovi se razlikuju od njihovih.

Aleksandar Vučić

„To što hoće mene da veša je u redu, ali neću da dozvolim da napadaju žene. Ana Bnrabić je lojalna svojoj vladi i zemlji i nisu reagovali oni koji su trebali da je zaštite. Lideri koji hoće da vladaju ovom zemljom oglašavaju se pozivom na silovanje i vešanjem jer drugu politiku nemaju“, ocenio je Vučić.

Brnabić: Istina kod njih precenjenja, ali zato pretnje nisu

A na tvrdnje i izjave Noga reagovala je i premijerka na zvaničnom Tviter nalogu demantujući njegove navode da je Srbija potpisala Dablinski sporazum o prihvatanju migranata koji nemaju osnova da ostanu u Evropskoj uniji. Ona je dodala da tako nešto i nije moguće.

"Vidim neki u Savezu za Srbiju imaju poteškoća sa čitanjem pa molim ostale da im prepričaju. Dablinski sporazum je za članice EU + Švajcarska, Norveška, Island, Lihtenštajn (poštuju sporazum). Srbija nije niti može da parafira. Istina kod vas precenjena kategorija? Zato pretnje nisu", navela je premijerka.

Obradović se ogradio, ali može da ga razume

Od izjave Noga ogradio se i predsednik njegove stranke Boško Obradović rekavši da politika tog pokreta nije poziv na nasilje i vešanje.

"Javno se ograđujem od izjave Noga u kojoj je na jedan krajnje neprimeren i neprikladan način govorio o vešanju predsednika Srbije i Vlade Aleksandra Vućiča i Ane Brnabić zbog njihove odgovornosti za izazivanje migrantske krize i primanja više hiljada migranata u Srbiji, što su se oni obavezali svojim zapadnim mentorima. Nikakvog vešanja u Srbiji neće biti i to nije način na koji mi treba da se obraćamo javnosti", rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Čačku.

On je dodao da može da razume Noga, jer je on želeo da javnost zainteresuje za posledice migrantske krize na Evropu i Srbiju, koju je ocenio kao bolnu i tešku temu.
"Mislim da je izabrao loš način kako će da skrene pažnju na tu temu. Način na koji je Nogo govorio o toj temi nije bio prikladan i ne pada mi na pamet da branim takvu vrstu govora, a sa druge strane tema o kojoj je govorio je značajna i alarmantna", rekao je Obradović.

On je istakao da je veoma bitno kakve će posledice Srbija trpeti zbog nastupanja nove migrantske krize i da li će u Srbiji zaista biti smešteno više stotina hiljada migranata koje Evropska unija ne bude želela da primi u svoje zemlje.

Foto: Srđan Ilić / Boško Obradović

"Svi političari koji budu učestvovali u takvoj vrsti ugrožavanja zemlje moraju za to i da odgovaraju, ali po zakonima Srbije, zbog zloupotrebe službenog položaja, zbog ugrožavanja državne bezbednosti", rekao je Obradović.

Dveri: Disciplinski postupak

Članovi Glavnog odbora pokreta Dveri pokrenuće disciplinski postupak i "druge potrebne mere" protiv Srđana Noga, člana i funkcionera Dveri, saopštila je ta stranka.

"S obzirom na novonastalu situaciju i spornu izjavu Noga u kojoj preti vešanjem premijerki Srbije i kojom narušava politiku i dostojanstvo Srpskog pokreta Dveri i svih naših članova, mi kao članovi Glavnog odbora pokrenućemo disciplinski postupak i sve druge potrebne mere protiv pomenutog člana", navodi se.

Srđan Nogo je ovim ugrozio budućnost i legitimitet Pokreta i ovakvi ispadi se ne smeju tolerisati, dodao je odbor Dveri.

"Takođe izražavamo opravdanu sumnju da je ovaj ispad nije bio nenameran, već da je konstruisan direktno od strane vladajuće većine", dodaje se u saopštenju.

Dveri nikada neće stati na stranu onih koji pozivaju na ubistvo bilo koga, naprotiv, dodaje taj pokret, "zalažemo se da se demokratskim putem smenimo pogubnu vlast i da sve one koji su krivi za uništavanje Srbije stigne ruka pravde Tužilaštva, a ne samoprozvanih dželata".

On je dodao da svi na političkoj sceni moraju "više da vode računa" o svojim rečima, ponašanju i delu i da preuzima odgovornost i za sebe, ali da o tome "mora da vodi računa" posebno vlast, ističući da od predstavnika aktuelne vlasti nikada nije bilo izvinjenja.

Obradović je apelovao na sve učesnike na političkoj sceni da "spuste tenzije" i da vlast uvede odgovornost za svoje reči i dela.

"Razmere bahatosti, kriminala i bezobrazluka koje emituje na dnevnom nivou aktuelna vlast, oličena u predsedniku Srbije koji u svakom govoru predstavnike opozicije naziva kretenima, budalama, lopovima, a trebalo bi da bude predsednik svih građana Srbije, stvara lošu klimu u našem društvu", rekao je Obradović.

Đilas: Ne možemo ostati nemi na ovako skandalozne izjave Noga

Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju, u kojem je i Pokret Dveri, takođe je osudio pretnje Srđana Noga.

„Poziv na vešanje premijerke Srbije Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića ne predstavlja politiku Saveza za Srbiju. Osuđujem izjavu Srđana Noga kojom je uticao da neko poveruje da Savez širi mržnju, poziva na ubistvo državnih funkcionera, što je sve suprotno programskim načelima koalicije“ , navodi se u pisanoj reakciji Đilasa.

Dodaje i da je predsednik Dveri Boško Obradović javno osudio nastup Srđana Noga i jasno naveo da to nije politika Dveri.

„U prošlosti su ovakve poruke o vešanju Mirjane Marković i Slobodana Miloševića, ali i predsednika Borisa Tadića dolazile upravo iz radikalskog i naprednjačkog tabora. Upravo mi koji smo se decenijama borili protiv govora mržnje ne možemo ostati nemi na ovako skandalozne izjave i zato se u svoje lično ime izvinjavam građanima Srbije“ , napisao je Đilas.

Kako je naveo, ovaj skandalozan čin samo daje dodatne argumente Aleksandru Vučiću da „nastavi da nas naziva najpogrdnijim izrazima i širi mržnju prema građanima“.

„Mi nismo kao oni niti to ikada smemo da postanemo“ , dodao je Đilas.

SNS: Nećemo oklevati da glasamo za oduzimanje poslaničkog imuniteta

Poslanička grupa Srpske napredne stranke danas je najoštrije osudila pozive na vešanje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić rekao je na konferenciji za novinare u parlamentu da nadležne institucije treba da reaguju na navode poslanika Noga i da ako se postavi pitanje poslaničkog imuniteta Noga skupština "neće imati problem da se o tome izjasni".

Orlić je dodao da je danas Nogo otvoreno pozvao na ubistvo zvaničnika.

Reakcije i osude na pretnje poslanika Noga stigle su i od predsednice Narodne skupštine, ministarke Zorane Mihajlović, Liberalno demokratske partije i Inicijative za ljudska prava. Osudu su uputili i poslanici Demokratske stranke na tviter nalogu.

„Kao što smo osudili užasnu izjavu Željka Veselinovića, tako osuđujemo i današnju jezivu izjavu Srđana Noga. Najoštrija osuda bez ALI, tačka“ , navodi se u tvitu poslanika Demokratske stranke.


Izvor: Insajder, Beta, B92