Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv Miše Vacića; pretio Srbima u Bujanovcu zbog saradnje sa Albancima

Osnovno javno tužilaštvo u Vranju uputilo je Policijskoj stanici u Bujanovcu zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, a povodom govora Miše Vacića, predsednika Srpske desnice, na osnivanju lokalnog odbora tog pokreta, potvrđeno je Insajderu u Tužilaštvu. Vacić je, kako su preneli mediji, rekao da su najveći problem u Bujanovcu „domaći izdajnici koji šuruju sa Šiptarima” i oni će, kako je naveo, “biti raseljeni zato što drugima uništavaju živote, ali i ako budu sputavali Srpsku desnicu”.

Polazak voza Beograd-Kosovska Mitrovica - Miša Vacić Foto: Srđan Ilić

"Povodom izjave Miše Vacića na osnivačkoj skupštini lokalnog odbora stranke u Bujanovcu 23. oktobra, tužilačko odeljenje u Bujanovcu dostavilo je zahtev PS Bujanovac za prikupljanje potrebnih obaveštenja“, navodi se u odgovoru Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju na pitanja novinara Insajdera šta je preduzeto povodom govora Miše Vacića na osnivačkoj skupštini njegove stranke.

Kako je objavio portal Bujanovačke, Vacić je zapretio proterivanjem Srba koji učestvuju u lokalnoj vlasti u Bujanovcu, nazivajući ih navodnim Srbima.

Najveći problem u Bujanovcu su, kako je rekao Vacić, „domaći izdajnici koji šuruju sa Šiptarima“ i koji će, naveo je on, „biti raseljeni zato što drugima uništavaju živote, ali i ako budu sputavali Srpsku desnicu“.

Miša Vacić - od ekstremnog desničara do državnog službenika

„Ako treba iz svih gradova gde postoji Srpska desnica dovešćemo najzajebanije ljude da raselimo ove koji vam uništavaju živote, ali prvo pokušajmo demokratski“, rekao je Vacić.

U svom govoru on je izneo niz pretnji predstavnicima Srba u lokalnim institucijama, za koje kaže da će biti proterani, a njihova mesta zauzeti predstavnici Srpske desnice.

“Doći će ljudi, ako treba blokiraćemo ceo grad protiv onih koji korupcijom uništavaju vaše mesto. Dolaziću ovde dok ih ne oteramo“, poručio je Vacić u Bujanovcu.

Miša Vacić, sadašnji predsednik Srpske desnice, je bivši predsednik Srpskog narodnog pokreta 1389, a poznat je po ekstremno desničarskim idejama, ali i učestvovanju na mitingu “Kosovo je Srbija”, posle kog je zapaljena Ambasada SAD, kao i na mitinzima podrške Radovanu Karadžiću, kada su se huligani sukobili s policijom. Jedno vreme je bio i zaposlen kao savetnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a ugovor s njim je raskinut kada je ovaj podatak procureo u javnost i to,kako je navedeno, zbog povrede radne discipline.

Često je tvrdio da su njegovi stavovi u skladu sa zvaničnom politikom Vlade Srbije.

To9me u prilog govori i činjenica da je na projekciji  filma o njemu prisustvovao je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Mediji su preneli da su na ovom događaju bili i Đorđevićev savetnik Saša Dujović, državni sekretar Nenad Nerić, predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša, bivši telohranitelj Ratka Mladića Branislav Puhalo, član gradskog veća Stevan Marušić i glumac Rastko Janković.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je nedavo postupak nadzora nad Crvenim krstom Srbije povodom video zapisa koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kojem neovlašćene osobe pristupaju ličnim podacima korisnika usluga te organizacije u Medveđi. Na Tviteru se pojavio snimak na kojem se vidi da Miša Vacić, lider Srpske desnice, lista spiskove korisnika usluga Crvenog krsta, odnosno narodne kuhinje, u koje inače ne bi smeo da ima uvid. Sve to se dešavalo tokom predizborne kampanje za lokalne izbore u Medveđi.

Izvor: Bujanovačke, Insajder