Tužilaštvo pozvalo još tri člana Dveri na saslušanje kao osumnjičene za nasilničko ponašanje

Osim lidera Dveri Boška Obradovića, još tri člana dobili su pozive za saslušanje u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu u svojstvu osumnjičenih zbog krivičnog dela nasilničko ponašenja.

Dveri, logo

Pozive za saslušanje koje je zakazano za 28. maj , dobili su potpredsednik Izvršnog odbora Dveri Slaviša Miletić i potpredsednik i član Gradskog odbora Dveri u Požarevcu Marko Đurđević i Davor Đurđević, saopštio je ovaj Pokret.

"Tužilaštvo nastavlja da po hitnom postupku saslušava opozicione aktiviste, dok za ozbiljne slučaje poput trgovine oružjem po povlašćenim cenama, proizvodnju marihuane na plantaži koja je subvencionisana državnim novcem, kupovinu diploma i plagiranje doktorata ili rušenje objekata pod fantomkama očigledno nema vremena", navodi se u saopštenju.

Taj pokret ocenjuje da Tužilaštvo ne reaguje ni kada zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ispred zgrada sudova i tužilaštva dovodi zaposlene iz Gradske uprave i javnih preduzeća da skandiraju parole poput "Boško, fašisto".

"Ali ako neko izgovori 'Lončare, lopove', onda automatski sleduje krivična prijava. Očigledna krivična prijava po političkoj pripadnosti je podneta i za iscepan sako (republičkog poslanika) Marijana Rističevića, iako pomenuta trojica članova Dveri nemaju nikakve veze sa ovim događajem niti su učestvovali u njemu", navodi se u saopštenju.

Dveri navode da Tužilaštvo nije reagovalo ni na pocepan sako Boška Obradovića u sali Narodne skupštine prilikom unošenja transparenta "Milo i Vučić braća blizanci", niti na upotrebu bejzbol palice ispred Skupštine kada je ona uperena protiv nekog iz Dveri.

Prema oceni Dveri Tužilaštvo je do sada pokazalo izuzetno selektivan rad i gonilo samo one koji ne razmišljaju kao aktuelna vlast.

Pre dva dana poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje od Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu dobio je i Boško Obradović, a Pokret je tada saopštio da će se on odazvati pozivu Tužilaštva i da se neće pozivati na poslanički imunitet.

Poslanici Dveri predvođeni Obradovićem 8. maja su na stepenicama ispred Skupštine Srbije presretali i nasrtali na poslanike vlasti i ministre, a bilo je i fizičkog kontakta s pojedinima od njih.

Dva dana nakon ovog incidenta ispred Skupštine Srbije otpočela je serija štrajkova glađu, prvo poslanika Miladina Ševarlića, kojem se potom pridružio Boško Obradović, da bi nakon toga protest otpočeli i poslanici SNS-a Aleksandar Mrtinović i Sandra Božić sa zahtevom da tužilaštvo reaguje i pokrene istragu protiv Boška Obradovića.

Nakon što je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu 12. maja saopštilo da je MUP podneo krivičnu prijavu protiv Obradovića i još tri osobe zbog učešća u incidentu ispred Doma Narodne skupštine, Martinović je prekinuo štrajk.

Obradović i poslanik Dveri Ivan Kostić, koji se štrajku pridružio nakon dva dana, prekinuli su protest 20. maja, navodeći da su uspeli da skrenu pažnju javnosti na nedemokratičnost vlasti.

Izvor: Beta, Insajder