Tužilaštvo se nagodilo sa bivšim načelnikom UKP-a: Zbog odavanja službene tajne osuđen na sedam meseci kućnog zatvora

Bivši načelnik Kriminalističke policije Beograda Ilija Milačić priznao je krivicu za odavanje službene tajne za kaznu od sedam meseci kućnog zatvora, uz nanogicu, i zabranu rada u MUP-u od pet godina, potvrdila je Insajderu portparolka Višeg javnog tužilaštva Ivana Rakočević.

Presuda, ilustracija

On je sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka, koji je potvrdio sud.

Inače, za ovo delo, propisana je zatvorska kazna u rasponu od tri meseca do petnaest godina.

Kako je navela Rakočević, okrivljeni je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog dela koje mu je stavljeno na teret i saglasio se sa izricanjem kazne zatvora od sedam meseci, koja će se, kako je navela, izvršiti tako što će je izdržavati u prostorijama u kojima stanuje sa elektronskim nadzorom.

Podsetimo, Milačić je uhapšen 12. februara.

Beogradski mediji su javili da je uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno odavanja službene tajne i da mu je određeno zadržavanje do 48 sati.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal za Insajder su naveli da privođenje Miličića nema veze s hapšenjem grupe na čijem je čelu Veljko Belivuk zbog udruživanja radi izvršavanja teških krivičnih dela među kojima su otmice i ubistva.

Inače, Milačić je u novembru 2020. godine zbog postignutih rezultata u suzbijanju kriminaliteta i rasvetljavanju likvidacija unapređen u Službu za kriminalističko-obaveštajne poslove UKP MUP, prenosi N1.

Izvor: Insajder