Tužilaštvo: Stanišić i Simatović glavni protagonisti zločinačkog poduhvata

Pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove počelo je ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, bivšim čelnicima Državne bezbednosti. Oni se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji cilj je bio da se sa teritorija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nasilno i trajno ukloni nesrpsko stanovništvo. Tužilac je na početku postupka rekao da su Simatović i Stanišić omogućili da se zločini dogode i to tako što su davali podršku snagama koje su ih počinile. 

Stanišić i SImatović

Uvodnim izlaganjem tužioca Daglasa Stringera postupak je i formalno počeo. Stringer je Stanišića i Simatovića označio kao glavne protagoniste zločinačkog poduhvata čija je svrha bila stvaranje etnički čistih područja koja bi naseljavali samo Srbi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

„Tako nešto trebalo je da bude ostvareno nasilnim premeštanjem, najčešće etničkih Hrvata i Muslimana, sa delova teritorija za koje su Srbi tvrdili da pripadaju njima. Rasprostranjenom kampanjom proterivanja, ubistava, zastrašivanja, deportacije. Optuženi su omogućili da se ovi zločini dogode, usmeravanjem i podrškom srpskim snagama koje su ih počinile”, rekao je u uvodnom izlaganju tužilac Daglas Stringer.

Stanišić i Simatović su, prema oceni tužioca, koristili Resor državne bezbednosti kako bi ostvarili ciljeve zločinačkog poduhvata. U tu svrhu, prema navodima tužilaštva, formirana je i elitna jedinica DB-a.

“Ta specijalna jedinica je funkcionisala pod imenom ’Jedinica’ ili Frenkijevci, jer su bili pod direktnim rukovodstvom Franka Simatovića. Kasnije je postala poznata i pod imenom Crvene beretke. Uz pomoć Stanišića DB je preuzeo ključnu ulogu u naoružavanju i osposobljavanju drugih srpskih snaga koje su činile zločine u nameri da uklone nesrbe“, rekao je Stringer.

Sudu se posle tužioca mogu obratiti i optuženi ukoliko žele.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću je drugo ponavljanje suđenja u 25 godina koliko je postojao Haški tribunal. Pre osamnaest meseci žalbeno veće ukinulo je prvostepenu oslobađajuću presudu i naložilo ponavljanje postupka. Umesto pred tribunalom postupak se ponavlja pred sudom naslednikom, odnosno, Mehanizmom za međunarodne krivične sudove i ovo je prvo suđenje pred tim sudom.

Stanišić i Simatović su se, zbog početka ponovljenog suđenja, vratili 30. maja u sudski pritvor u Hagu sa privremene slobode u Srbiji, na koju su bili od decembra 2015.

Na čelu zločinačkog poduhvata za koji se terete dvojica bivših šefova DB-a prem,a navodima tužilaštva bio je Slobodan Milošević tadšnji predsednik Srbije. On je prminuo 2006 tokom suđenja u Haškom tribunalu.

Suđenje u brojkama

Tužilaštvo će za iznošenje dokaza imati ukupno 104 radna sata i izvešće 143 svedoka. Zbog bolesti Jovice Stanišića, sudiće se tri dana nedeljno, u dve smene po sat I po, sa pauzom od dva sata. Procesom predesedava sudija Barton Hol sa Bahama, a u veću su još sudije Seon Ki Park iz Južne Koreje i Džozef Čiondo Masanče iz Tanzanije.

Izvor: Insajder, Sense, Slobodna Evropa