Tužilaštvo traži od policije da prikupi podatke o imovini Siniše Malog

Prvo osnovno tužilaštvo uputilo je MUP-u zahtev za prikupljenje potrebnih obaveštenja u slučaju provere imovine gradonačelnika Beograda Siniše Malog, rečeno je novinarima Insajdera u ovom tužilaštvu. Prvo osnovno tužilaštvo ispituje samo da li je Mali prijavio svu imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije. Taj deo provera prosledilo je Više javno tužilaštvo koje bi trebalo da ispita ostale navode iz izveštaja Agencije o imovini Siniše Malog i sumnje u više krivičnih dela. 

Prvo osnovno javno tužilaštvo

Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije u članu 72. propisuje da će se "funkcioner koji ne prijavi imovinu Agenciji ili daje lažne podatke o imovini, u nameri da prikrije podatke o imovini, kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina". Po tom članu postupa Prvo osnovno javno tužilaštvo. U tom tužilaštvu za Insajder kažu da je MUP-u upućen zahtev za prikupljenje potrebnih obaveštenja o imovini gradonačelnika Siniše Malog i da čekaju odgovor.

„Kada od Ministarstva unutrašnjih poslova dobijemo tražene informacije donećemo odluku o daljem postupanju“, navode u prvom tužilaštvu, što znači da od informacija MUP-a zavisi da li će se protiv Siniše Malog voditi postupak.

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je pre dve godine postupak provere imovine Siniše Malog nakon čega je u avgustu 2015 prosledila izveštaj Višem tužilaštvu u Beogradu. Prema pisanju portala Pištaljka, kome je po zakonu o dostupnosti informacija dostavljen ovaj izveštaj, gradonačelnik Beograda Siniša Mali prijavio je u januaru prošle godine Agenciji za borbu protiv korupcije čak 29 nekretnina, od kojih se samo dve - garaža i petosoban stan - vode na njegovo ime.

U izveštaju se između ostalog navodi i da je banka posumnjala, u pranje novca zbog jedne transakcije sa Britanskih Devičanskih Ostrva na račun Siniše Malog, kao i da postoje još  tri sumnjive transakcije. 

U Višem tužilaštvu postupak u vezi sa imovinom Siniše Malog -  tajna

Više javno tužilaštvo kome je dostavljen ovaj izveštaj ni nakon više od godinu dana nije pokrenulo istragu.

Na pitanja novinara Insajdera u kojoj je fazi provera navoda izveštaja Agencije, iz ovog tužilaštva navode da ne mogu da nam daju nikakve informacije jer je predmet još uvek u fazi predistrage.

Faza predistrage nije vremenski ograničena, pa ni tužilaštvo, prema zakonu nema rok do kada bi trebalo da utvrdi da li ima osnova za pokretanje postupka u ovom slučaju. 

U Izveštaju o imovini gradonačelnika Agencija za borbu protiv korupcije navodi da je na osnovu podataka poreske uprave utvrđeno da je Siniša Mali primao novac „iz i van radnog odnosa“ od firmi interesno povezanih sa biznismenom Petrom Matićem, suvlasnikom kompanije MPC Holding, jedne od vodećih kompanija na polju investiranja u poslovne, komercijalne i stambene objekte.

Siniša Mali je krajem juna za Insajder rekao da nije upoznat sa takvim navodima Agencije kao i da Matića nije video više od deset godina.

„Možda neka njihova sumnja, ne znam šta i kako ali to se nije desilo“ rekao je Mali, navodeći da se projekti koje grad realizuje sa kompanijom čiji je suvlasnik Petar Matić dogovaraju sa direktorom te firme a ne vlasnikom.