Tužilaštvo traži pritvor za "škaljarce" uhapšene na Novom Beogradu

Više javno tužilaštvo u Beogradu nakon saslušanja pokrenulo je istragu protiv 10 osumnjičenih za nelegalno nošenje oružja koji su uhapšeni u četvrtak u beogradskom restoranu "Durmitor" na Novom Beogradu.

Blic.rs

Za njih se veruje da su pripadnici "škljarskog klana" iz Crne Gore, a Tužilaštvo je predložilo da im se odredi pritvor.

Tokom saslušanja neki od osumnjičenih su se branili ćutanjem dok su drugi izneli odbranu.

„Tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv svih osumnjičenih i predložilo sudu da im se odredi pritvor,“ izjavila je portparol suda Tatjana Sekulić.

O predlogu za pritvor odlučiće sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu.

„Škaljarci“ se terete da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprećena kazna zatvora od dve do 12 godina.

Škaljarski klan se inače u Srbiji i Crnoj Gori povezuje sa nizom ubistava i trgovinom narkotika.

Prema pisanju medija, "škaljarci" su formirani u Kotoru, nakon što je nastao raskol u kriminalnoj grupi koja je švercovala kokain zajedno sve do 2014. Tada je u španskom gradu Valensiji nestalo 300 kilograma kokaina, nakon čega je počeo rat između "škaljaraca" i takozvanog "kavačkog" klana iz Kotora. Obračun ove dve kriminalne grupe rezultirao je brojnim likvidacijama i ranjavanjima, kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji.

Članovi crnogorskog Škaljarskog kriminalnog klana u medijima su se prethodnih meseci dovodili u vezu sa ubistvom jednog od vođa navijača Partizana Aleksandra Stankovića koji je ubijen u mafijaškom obračunu oktobra prošle godine. Kako je Insajder ranije pisao, istraga za ubistvo Aleksandra Stankovića još nije počela.

Pojedini mediji, dovodili su takođe "škaljarski klan" u vezu i sa otkrivenim oružjem blizu kuće premijera Aleksandra Vučića u Jajincima. Međutim, istraga i u ovom slučaju još uvek nije počela. 

Izvor: B92, Blic, Insajder