Tužilaštvo tužilo Šabića zbog rešenja o Hercegovačkoj

Republičko javno tužilaštvo podnelo je danas još jednu tužbu protiv poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića zbog naloga da se javnosti da biografija javnog tužioca u slučaju Hercegovačka. 

Rodoljub Sabić

Poverenik je nalogom da se javnosti da biografija javnog  tužioca iz Savamale... povredio zakon na štetu javnog interesa"?!, navodi se u tvitu Šabića.

Šabić za Insajder navodi da se Tužilaštvo poziva na odredbe Zakona o javnom tužilaštvu u kom se navodi da su biografije postupajućih tužilaca službena tajna. 

U emisiji Insajder bez ograničenja "Komandom protiv zakona" poređane su činjenice u vezi sa slučajem "Hercegovačka" kada je grupa nepoznatih ljudi, bez rešenja o rušenju, porušila objekte u samom centru Beograda.

Poverenik za informacije od javnog značaja nedavno je, nakon žalbe građanina Dragana Marića, naložio Višem tužilaštvu da dostavi profesionalnu biografiju postupajućeg tužioca u slučaju Hercegovačka, kada je pre više od godinu dana nepoznata grupa ljudi porušila privatne objekte u ovoj ulici u centru Beograda ograničavajući kretanje licima koja su se tu našla.

U ovom zahtevu istaknuto je da se zaštite svi lični podaci postupajućeg javnog tužioca i ostali podaci koji nisu relevantni za tražene informacije.

Nakon što je Tužilaštvo odbilo da postupi po nalogu poverenika, on je u skladu sa zakonom novčano kaznio ovaj organ koji odbija da objavi informacije od javnog značaja.

Nije prva tužba protiv poverenika

Ovo nije prva tužba protiv poverenika za informacije od javnog značaja. Kako je Insajder ranije pisao, krajem godine protiv rešenja poverenika za dostavljanje informacija od javnog značaja Republičko javno tužilaštvo je pokrenulo više upravnih sporova nego u poslednjih 11 godina.

Jedan od slučaja je i zahtev Višeg javnog tužilaštva za pokretanje upravnog spora protiv rešenja poverenika da se Insajderu dostavi službena beleška o razlozima za nepokretanje istrage o padu vojnog helikoptera u martu 2015.

Sve tajne Hercegovačke

Podsetimo, istraga u slučaju rušenja objekata u Hercegovačkoj nije ni počela već više od godinu dana. Postupak je i dalje u fazi predistrage. Tužilaštvo odgovornost prebacuje na Policiju, a Policija i predstavnici vlasti na Tužilaštvo.

Početkom godine Više javno tužilaštvo u Beogradu odbilo je da odgovori na pitanja Insajdera o napretku istrage povodom rušenja u Hercegovačkoj ulici u noći između 24. i 25. aprila, navodeći da pitanja koja smo uputili nisu u skladu sa zakonom.

Takođe, kako se navodi u godišnjem izveštaju poverenika za informacije od javnog značaja, od pet rešenja poverenika donetih po žalbama građana kojima je u vezi sa slučajem Hercegovačka Višem javnom tužilaštvu u Beogradu naloženo dostavljanje traženih informacija, izvršeno je samo jedno rešenje, a dostavljena je samo informacija o imenu postupajućeg tužioca.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.