Tužilaštvo u Beogradu proverava sporno objavljivanje iskaza osumnjičenog za otmicu devojčice

Slučaj objavljivanja iskaza o tome na koji način je osumnjičeni za otmicu zlostavljao dvanaestogodišnu Moniku Karimanović preuzelo je Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu. Kako za Insajder navode u ovom tužilaštvu, predmet je formiran na osnovu krivične prijave Poverenika i ostalih prijava, a provere su u toku.

Zgrada pravosudnih organa u Katanićevoj ulici u Beogradu Foto: Srđan Ilić

Podsetimo, krajem januara Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti podneo je krivičnu prijavu zbog sumnje na neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka u slučaju objavljivanja iskaza osumnjičenog za otmicu maloletne Monike Karimanović.

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je za Insajder da je poređenjem službene beleške, zapisnika i onoga što su objavili mediji konstatovano da postoji dosta sličnosti i da ima osnova za sumnju da je neko od službenih lica dostavio informaciju neovlašćenim licima čime je prekršio krivični zakonik. Nakon toga, podneta je i krivična prijava.

Prijavu je 11. januara  protiv N. N. lica iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu i/ili policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova podneo i Beogradski centar za ljudska prava i to zbog osnova sumnje da su novinarima dnevnih listova Srpski telegraf, Informer, Alo i internet-portala republika.rs neovlašćeno otkrili sadržinu iskaza osumnjičenog Ninoslava Jovanovića iz Malče.

Na naslovnim stranama „Srpskog telegrafa“ i „Informera“ , nakon hapšenja, objavljen je iskaz koji je Ninoslav Jovanović dao policiji i tužilaštvu, a u kojem opisuje zlostavljanje svoje žrtve – Monike Karimanović.

Ovo je izazvalo burnu reakciju javnosti, a Ministarstvo kulture i informisanja podnelo je prekršajne prijave protiv tri tabloida zbog kršenja Zakona o informisanju i medijima.

Izvor: Insajder