Tužilaštvo u Jagodini bi moglo da traži da se predmet dodeli drugom tužilaštvu zbog vođenja nepristrasne istrage

Tvrdnje o podvođenju maloletnica i žena u Jagodini, za sada su samo na nivou medijskih navoda kako onih koje je objavila potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, tako i odgovora predsednika Skupštine grada Jagodine Dragana Markovića Palme. S političkog ovaj slučaj bi morao da pređe na pravosudni nivo kako bi se rasvetlile sve okolnosti, a Više tužilaštvo u Jagodini najavilo je pokretanje preistražnog postupka.

Lidija Komlen Nikolić Foto: Medija centar

Predsednica Udruženja tužilaca Lidija Komlen Nikolić za Insajder kaže da u ovom slučaju tužilaštvo u Jagodini ima elemenata da zatraži da se slučaj vodi pred nekim drugim tužilaštvom, imajući pre svega u vidu da je Jagodina mala sredina i da se svi znaju, a kako bi se sprovela nepristrasna istaga.

“Nakon najave Višeg javnog tužilaštva u Jagodini da će formirati predmet povodom iznetih informacija smatramo da ima elemenata da se pomenuto tužilaštvo obrati Apelacionom javnom tužilaštvu u Kragujevcu i zatraži delegaciju nadležnosti, te da se predmet dodeli u rad drugom tužilaštvu. Imajući u vidu činjenicu da je Jagodina mala sredina, gde se svi poznaju, smatram da tužilaštvo neće moći da sprovede nepristrasnu istragu, lišenu pritiska lokalne vlasti”, kaže Komlen Nikolić.

Više tužilaštvo u Jagodini danas je najavilo pokretanje preistražnog postupka i to nakon saznanja iz medija, ali i na inicijativu predsednika Skupštine Jagodine Dragana Markovića kojom se zahteva utvrđivanje svih okolnosti ovog slučaja.

Komlen Nikolić kaže da razume da postoji nepoverenje građana u institucije sistema, ali da pritisak javnosti ne pomaže žrtvama.

“U potpunosti razumem nepoverenje građana u institucije sistema. Međutim pritisak javnosti na državne organe nije način da se pomogne žrtvama izvršenja krivičnih dela”, navodi predsednica Udruženja tužilaca.

Činjenica je da tužilaštvo ni u zakonima i Ustavu nije nezavosno već samostalno, a da se tužioci biraju na predlog Vlade. Najavljenim izmenama Ustava položaj tužilaca biće i više pod uticajem izvršne vlasti. 

Predsednica Udruženja tužilaca  poziva javnost da se uključi u raspravu o budućem statusu tužilaštva, odnosno o Ustavnim promenama jer neki od poblema upravo potiču odatle.

“Udruženje javnih tužilaca godinama ukazuje na sistemski inkorporiane mehanizme koji omogućavaju pritisak na pravosuđe. Uostalom javni tužioci se biraju u  Narodnoj skupštini na predlog Vlade.  Iz tog razloga je bitno da javnost postane svesna značaja izmene Ustava u oblasti pravosuđa i aktivno se uključe u raspravu o  budućem statusu tužilaštva.

Bez nezavisnog tužilaštva nema ni nezavisnog suda.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić optužila je juče Markovića da je organizovao "žurke" u selu Končarevo kod Jagodine na kojima su "devojčice od 15, 16, 17 godina" podvođene pojedinim funkcionerima.

Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić” koji je početkom prošle godine potresao javnost tvrdnjom da zna za jednog visoko pozicioniranog političara koji je pedofil, izjavio je za Insajder da priča Marinike Tepić ima osnova “jer postoje i svedoci za sve što je javno rečeno”.

Jutros je Viši tužilac u Jagodini naveo da će ovo tužilaštvo formirati predmet povodom navoda o podvođenju maloletnica u tom gradu dodajući da do saznanja o ovom slučaju došli iz medija, ali i iz inicijative Dragana Markovića Palme.

Hitnu reakciju nadležnih, pa i ostavku Markovića dok traje postupak, zatražili su danas brojne političke stranke i nevladine organizacije.

Izvor: Insajder