Tužilaštvo u Prištini podiglo optužnicu protiv šest osoba: Ivanović ubijen iz automobila, iza ubistva stoji kriminalna grupa

Kosovsko specijalno tužilaštvo podnelo je danas Specijalnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini optužnice protiv šest osoba u slučaju ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Optužnica, međutim, ne daje odgovor na pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića. Navodi se da je ubijen sa šest hitaca iz vozila “opel astra” sa zatamnjenim prozorima.

Oliver Ivanović

U saopštenju Tužilaštva piše da su optužnice podignute protiv N.S, M.R, S.A, D.M, Ž.J. i R.B. Nijedna od pomenutih šest osoba nije optužena kao izvršilac ubistva.

Oni su okrivljeni za “učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, “zloupotrebu službenog položaja”, “pomoć u izvršenju teškog ubistva”, “neovlašćeno posedovanje oružja”, “otkrivanje službene tajne” i “manipulaciju dokazima kod saizvršilaca”.

Iza njegovog ubistva, kako piše u saopštenju, stoji organzovana kriminalna grupa koja deluje od 2011. godine, čiji su deo i neki od optuženih, a na čijem čelu su Z.V. i M.R.

“Optuženi N.S, M.R. i R.B, koji su u pritvoru, delovali su u okviru kriminalne grupe koja je formirana 2011, a koju vode Z.V. i M.R. koji su u bekstvu i za kojima je raspisana međunarodna poternica”, navodi se u saopštenju kosovskog tužilaštva, koje je objavljeno samo na albanskom jeziku.

Prema navodima Tužilaštva, član te grupe je i Ž.B. koji je takođe u bekstvu. Grupa je formirana kako bi počinila jedno ili više krivičnih dela 

“Ista grupa Ivanoviću zapalila auto”

Kako se dalje navodi, svaki od optuženih takođe je počinio inkriminišuće radnje u korist grupe, a “aktivnosti te grupe dovele su do ubistva Olivera Ivanovića, kome je ista grupa prethodno zapalila auto”. U saopštenju piše da su ovim radnjama okrivljeni izvršili krivično delo učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe.

Prema navodima Tužilaštva, optuženi za ubistvo Ivanovića su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe, “znajući da će takvo učešće doprineti sprovođenju kriminalnih aktivnosti i direktnoj ili indirektnoj finansijskoj koristi, a u cilju proširenja kontrole biznisa i političke kontrole u Severnoj Mitrovici”. 

“Ova kriminalna grupa izvršila je krivična dela – teško ubistvo, pomoć u izvršenju teškog ubistva, zloupotrebu službene dužnosti i izazivanje opšte opasnosti na teritoriji Republike Kosovo”, piše u saopštenju.

“Ubistvo iz opel astre”

Prema optužnici, okrivljeni N.S, koji se tereti da je počinio pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, na dan kada je ubijen Ivanović je svojim postupcima olakšao i osigurao put izvršiocima da izvrše ubistvo. On i dvojica policajaca J.J. i D.M. koji su na dan ubistva bili prvi na mestu događaja nisu obavljali policijske dužnosti i ovlašćenja na mestu događaja, čime su omogućili da na mestu nesreće neovlašćena lica fotografišu i oštećuju dokaze, saopštilo je Tužilaštvi.

U saopštenju piše i da je okrivljeni N.S. blisko sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima da su počinili ubistvo Ivanovića i tako im svesno pomogao, stvarajući uslove i izbegavajući barijere za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo. Tako je, kako se dalje navodi, osumnjičenima bilo lakše da nabave vozilo “opel astra” bez registarskih tablica sa zatamnjenim prozorima, da to vozilo dovezu do grada i iz tog vozila je šest puta pucano na Olivera Ivanovića. 

Kako piše u saopštenju, u kući optuženog N.S. tokom pretresa pronađeni su i  zaplenjeni kalašnjikov AK-47, uložak za to oružje i 106 metaka, ručna bomba, gumena šipka, trostruka cev za kalašnjikov i vojni prsluk koji je okrivljeni posedovao bez dozvole nadlženog organa, čime je počinio krivično delo neovlašćeno posedovanje oružja.

“Pratio Ivanovića pre ubistva, a posle njegovog brata”

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da je tuženi M.R. blisko sarađivao sa optuženima N.S, R.B, M.R, Z.V. i Ž.B, kao i da je namerno i svesno pomogao u izvršenju dela teško ubistvo, prateći Ivanovića pre ubistva. Nakon što je ubijen Ivanović, u njegovom džepu je pronađen komad papira sa registarskom tablicom KM-014-FZ, marke “džip santa fe”, crne boje, a taj automobil pratio je i brata žrtve nakon ubistva. M.R. je optužen da je počinio krivično delo pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo.

Kako se dalje navodi, tuženi R.B. u svojstvu policajca istražitelja u regionalnoj istražnoj jedinici Mitrovica – Sever nije izvršio svoje službene dužnosti, kako bi sebi ili drugoj osobi pribavio korist.

“On je preko Ž.B. blisko sarađivao sa organizovanom kriminalnom grupom M.R, od koje je dobijao naređenja da sakrije ili eliminiše dokaze kako bi prikrio tragove zločina i kako bi se izbeglo otkrivanje slučajeva u koju su uključene osumnjičene osobe koje pripadaju kriminalnoj grupi M.R. Stoga su svi ovi slučajevi uglavnom ostali neotkriveni. R.B. je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja”, naveli su u Specijalnom tužilaštvu.

Aktiviranje kamera nakon ubistva

Tužilaštvo je saopštilo i da je okrivljeni S.A. blisko sarađivao sa osumnjičenima koji su koordinirali ubistvo Ivanovića, pomogo u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, stvarajući uslove i uklanjajući prepreke za izvršenje dela.

“U vreme ubistva Ivanovića optuženi je bio svestan da su sigurnosne kamere u kancelarijama SDP fizički isključene, što je omogućilo da osumnjičeni ne budu snimljeni kada je izvršeno delo ubistva Ivanovića. Na dan 16. januara 2018, u 8.16 sati, ubrzo nakon ubistva Ivanovića, aktivirao je sigurnosne kamere u kancelarijama stranke u kojoj je radio kao administrator i bio jedina osoba u pomenutom objektu u vreme kada je ubistvo počinjeno. Ovim radnjama okrivljeni je počinio krivično delo pomoć u izvršenju krivično delo teško ubistvo”, piše u saopštenju.

Tužilaštvo je navelo da je tuženi D.M. u svojstvu policajac 16. januara 2018, nakon ubistva Olivera Ivanovića bez odobrenja dostavio informacije koje predstavljaju službenu tajnu sa mesta nesreće van Kosova, odnosno izveštavao je policijskog službenika u Srbiji. On je optužen da je izvršio krivično delo otkrivanje službene tajne.

Kontaminacija dokaza

“D.M. i Ž.J. u svojstvu službenih lica koristili su svoju službenu dužnost i ovlašćenja, nisu izvršili službene dužnosti da bi stekli korist za sebe ili drugu osobu. Nisu osigurali lice mesta, dopuštajući drugim osobama da intervenišu na mestu događaja i oštećuju materijalne dokaze. Napustili su mesto događaja, namerno ne izvršavajući svoje dužnosti propisane zakonom”, piše u saopštenju Tužilaštva.

Kako se dalje navodi, oni su kontaminirali dokaze sa namerom da ih učine beskorisnim - D.M. je u ruku uzeo čauru sa mesta događaja, a Ž.J. ga stavio u džep i zajedno sa D.M. napustio mesto ubistva, ostavljajući ga neobezbeđenim.

“Ovim radnjama su izvršili zloupotrebu službene dužnosti u saizvršilaštvu i manipulaciju dokaza u saizvršilaštvu”, piše u saopštenju Tužilaštva.

Saslušano oko 100 svedoka

Tokom pretresa stana i pratećih objekata Ž.J. oduzet mu je pištolj i devet metaka, koje je posedovao bez dozvole. On je optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Tužilaštvo je saopštilo da su do podizanja optužnice preduzete brojne procesno-istražne radnje, da je saslušano oko 100 svedoka, od kojih je 30 saslušao tužilac, a ostale istražitelji u ovom slučaju. Optuženi su saslušani više puta, a pokrenute su istrage i protiv dvojice osumnjičenih M.M. i Ž.B. koji su u bekstvu i za kojima je raspisana poternica.

Ovaj slučaj prema navodima Tužilaštva pokazuje da šefovi organizovanog kriminala koji deluju u severnom delu Kosova imaju uticaj na kosovsku policiju, opštine i preduzeća, koji su u javnom vlasništvu na tom delu Kosova.

Ko su osumnjičeni za ubistvo Ivanovića

Oliver Ivanović, lider GI Sloboda, demokratija, pravda ubijen je ispred stranačkih prostorija u severnom delu Kosovske Mitrovice 16. januara 2018. godine.

Do sada je poznato da se za slučaj ubistva Olivera Ivanovića, odnosno umešanost u ubistvo terete Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Dragiša Marković i Silvana Arsović, kao i Milan Radoičić koji je u bekstvu.

Rošić i Spasojević koji je pripadnik Kosovske policije sa Severa, nalaze se u pritvoru još od 23. novembra 2018. kada su ih uhapsili pripadnici specijalne kosovske policije. Oni se sumnjiče za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo u pomaganju i neovlašćeno posedovanje oružja.

Policajac Dragiša Marković, koji se brani sa slobodi, sumnjiči se za odavanje službene tajne, budući da je sa mesta ubistva Ivanovića pozvao telefonom srpske organe bezbednosti. 

Da je umešana u ubistvo Ivanovića sumnjiči se i sekretarica Olivera Ivanovića - Silvana Arsović. Kako je izjavio kosovski tužilac Sile Hodža, Arsović je sumnjiva zbog sigurnosnih kamera, koje su bile isključene dve nedelje pred ubistvo Ivanovića, a zatim proradile odmah posle ubistva.

Među osumnjičenima je i Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, za kojim je raspisana poternica. Kosovsko tužilaštvo nedavno je potvrdilo da Radoičić neće biti obuhvaćen optužnicom za ubistvo lidera SDP-a Ivanovića.

Nedavno su specijalne jedinice kosovske policije na Severu Kosova uhapsile su pripadnika KPS-a R.B, dok se, kako su saopštili, za drugim policajcem Ž.B. i dalje traga. Obojica se sumnjiče za prikrivanje dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Kako je otkrio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, priveden je kosovski policajac Rade Basara, a traga se za Željkom Bojićem, šefom operative KPS-a za Sever, koji radio na slučaju ubistva Olivera Ivanovića, pre nego što je taj slučaj preuzelo Specijalno tužilaštvo u Prištini. Upravo se Bojić najčešće oglašavao u medijima neposredno nakon ubistva Olivera Ivanovića.

Izvor: Insajder