Tužilaštvo u Skoplju odbacilo zahtev za oslobađanje Morine, advokat uveren da neće biti izručenja Srbiji

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Skoplju odbilo je zahtev advokata bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Tomora Morine za puštanje na slobodu, prenosi Radio slobodna Evropa. Morina je osumnjičen za ratni zločin protiv civilnog stanovništa na Kosovu i određen mu je pritvor do 30 dana.

Sud za zločine OVK

Advokat Naser Raufi je za Radio Slobodna Evropa rekao da je zahtev za puštanje Morine na slobodu odbijen sa obrazloženjem da je „strani državljanin” i da postoji mogućnost od bekstva.

„Sada očekujemo od Beograda da preko Interpola dostavi dokaze koje ima u vezi sa zahtevom za izručenje Morine”, rekao je Raufi i dodao da je uveren da Morina neće biti izručen Srbiji.

On je naveo da je danas posetio Morinu u skopskom zatvoru i da je stanje njegovog klijenta „veoma dobro” i ocenio da je postupanje zatvorskih vlasti na „visokom nivou”.

Podsetimo, Morinu je u prošlu sredu makedonska policija uhapsila po Interpolovoj poternici Srbije, koja ga sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništa na Kosovu. Krivični sud u Skoplju odredio mu je ekstradicioni pritvor do 30 dana. Ministarstvo pravde Srbije navelo je da će makedonskom pravosuđu podneti molbu za njegovo izručenje.

Hapšenje Morine izazvalo je brojne reakcije na Kosovu i u Severnoj Makedoniji.

Premijer Zoran Zaev rekao je da će se u ovom slučaju poštovati zakon, a albanske političke stranke u toj zemlji su tražile puštanje Morine na slobodu.

Puštanje na slobodu bivšeg pripadnika OVK tražio je i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, koji je rekao da Priština neće dozvoliti izručenje Morine Srbiji. Pacoli je pozvao Skoplje da se „ponaša kao i sve druge države u Evropi” i da odbaci “naloge za politička hapšenja koje izdaje Beograd”.

On je dodao i da Kosovo neće dozvoliti izručenje nijednog svog građana na osnovu naloga koje je izdala Srbija, te da se to smatra crvenom linijom.

Izvor: RSE, Insajder