Tužilaštvo za Insajder: Aleksandar Kajmaković saslušan u okviru praćenja finansijskih tokova grupe Veljka Belivuka

Aleksandar Kajmaković, koga mediji predstavljaju kao Acu Bosanca i koji, prema analizi Insajdera, stoji iza više beogradskih kafana, saslušan je u okviru predistražnog postupka u kome se ispituju sve okolnosti vezane za finansijske tokove kriminalnih aktivnosti organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, navodi Tužilaštvo za organizovani kriminal u odgovoru Insajderu.

Specijalni sud i Tužilaštvo za organizovani kriminal. Foto: Srđan Ilić

Kako Tužilaštvo dodaje, predistražni postupak o finansijskim tokovima vodi se paralelno sa istražnim postupkom protiv organizovane kriminalne grupe uhapšene u februaru ove godine.

Podsetimo, protiv Veljka Belivuka i još 21 pripadnika njegove grupe vodi se istraga zbog sumnje da su počinili najmanje tri ubistva, o čijim svirepim detaljima mediji danima prenose saznanja pozivajući se na izvore iz istrage. Sumnjiče se i za trgovinu drogom i posedovanje oružja.

Istraga i dalje traje. Sudeći prema izjavama zvaničnika mogao bi biti proširen i spisak osumnjičenih i spisak krivičnih dela koja im se stavljaju na teret, a nakon hapšenja najavljene su i istrage finansijskih tokova.

Foto: instagram_aleksandar_kk / Aleksandar Kajmaković

Novosti tako danas prenose, pozivajući se na nezvanične izvore iz istrage da je Kajmaković sa Belivukom i Miljkovićem u poslovnim odnosima i da su „zajedno ulagali pare u prestoničke lokale”, kao i da je u vezi sa tim pronađena dokumentacija prilikom pretresa objekata koje su koristili članovi ove kriminalne grupe.

Blic je takođe pozivajući se na nezvanične izvore preneo i delove iskaza Kajkamovića koji je dao u policiji. Kako su preneli, Kajmaković je izjavio da je do poslovnih odnosa sa Veljkom Belivukom došao preko višegodišnjeg poznanstva sa predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom 2016. godine kada ga je Kokeza više puta kontaktirao i ubeđivao da obezbeđenje kluba Kasina na Terazijama preuzmu navijači Partizana.

„Rekao mi je da imaju najbolje obezbeđenje, da mogu da spreče dolazak kriminalaca i da neće biti problema sa navijačima”, preneo je Blic ono što je navodno Aleksandar Kajmaković rekao u policiji. Danas prenose i delove razgovora Kajmakovića o poznatnstvu sa bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović. Kako je navodno rekao Kajmaković, on se  „prijateljski viđao” sa Dijanom Hrkalović u jednom od svojih kafića i da, nakon što je rekao da nema nikakve veze sa škaljarskim kriminalnim klanom iz Crne Gore, nije imao policijske racije u svojim lokalima.

Vlasnik čuvenih kafana

Prema dostupnim registrima Aleksandar Kajmaković vlasnik je firme Eureka Bar koja u svom vlasništvu ima firmu City port registrovanu za delatnost reklamnih agencija, a koja je sada krajnji vlasnik Ugostiteljskog preduzeća Stari grad. U sastavu Starog grada su, između ostalog, hotel Kasina na Terazijama, kafić Butik na centralnom trgu kod Knez Mihajlove ulice, kao i nekoliko kafana u Skadarliji: „Tri šešira”, „Dva goluba” i „Zlatni bokal”. Firma City port registrovana je na istoj adresi gde i televizija Hepi.

Mediji, Kajmakovića, dovode u vezu sa još nekoliko beogradskih klubova i lokala. Navode i da je 2002. bio na meti atentatora u Budvi, kada mu je u automobil „mercedes“ podmetnuta bomba.

Inače, prethodni vlasnik preduzeća Stari grad je akcionarsko društvo Invej, u okviru kojeg posluju mnogobrojna preduzeća, a koje se povezuje sa biznismenom Predragom Rankovićem Peconijem, vlasnikom TV Hepi. Ime Predraga Rankovića kao vlasnika Inveja zvanično se ne pominje, već je u registrima upisan Srđan Sredojević. Poslovima Predraga Rankovića novinari Insajdera bavili su se u serijalu Državna pljačka države, koji je emitovan 2007, kao i u serijalu „Tačka” emitovanom prošle godine.

Inače, Predrag Ranković Peconi ranjen je u noge 2017. u hotelu Prag u Ulici kraljice Natalije 27 u Beogradu. Do danas nije saopšten tačan motiv napada, a mediji su tada pisali, pozivajući se takođe na nezvanična saznanja, da je razlog ranjavanja nesporazum oko privatizacija u Beogradu. Ranković je svedočeći na suđenju  naveo da se ne seća ničega od ulaska u restoran, nije se pridružio krivičnom gonjenju, niti je istakao zahtev za odštetu.

Zbog ranjavanja Rankovića u martu 2019. Viši sud u Beogradu prvostepenom presudom osudio je na četiri godine i četiri meseca zatvora Željka Rutovića, a njegovog telohranitelja Neđeljka Mumina na dve godine i četiri meseca zatvora.

Rutoviću je presuda izrečena u odsustvu jer je od tog događaja u bekstvu i za njim je na snazi crvena poternica. On je inače jedan od preživelih aktera filma „Vidimo se u čitulji“, koji se bavi fenomenom „žestokih momaka“ iz kriminalne sredine u Srbiji početkom devedesetih.

I Ranković i Rutović pominju se u Beloj knjizi MUP-a Srbije o organizovanom kriminalu iz 2001, koja je predstavljala svojevrstan pregled operativnih saznanja policije o kriminalnim grupama.

Prema tim podacima, Željko Rutović je bio pripadnik zvezdarskog kriminalnog klana, dok je Predrag Ranković Peconi pripadao Surčinskom klanu.

Izvor: Insajder