Tužilaštvo za Insajder: Ukinut pritvor osumnjičenima za napad na Borka Stefanovića

Trojici uhapšenih za napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, aktiviste ove stranke i policajca ukinut je pritvor, navodi Više javno tužilaštvo iz Kruševca u odgovoru Insajderu.  Sam Borko Stefanović kao i Savez za Srbiju ovaj napad okarakterisali su kao pokušaj ubistva.

Borko Stefanović i predstavnici opozicije Foto: Twiter, Savez za Srbiju

Više javno tužilaštvo u Kruševcu u odgovoru na pitanja novinara Insajdera u vezi sa napadom na Borka Stefanovića pre nešto više od mesec dana, navodi da je uhapšenima ukinut pritvor jer su prestali razlozi zbog kojih je pritvor na početku i određen, ne navodeći, međutim, koji su to razlozi.

„Rešenjem sudije za prethodni postupak Višeg suda u Kruševcu ukinut je pritvor prema napred navedenim licima, obzirom da su prestali razlozi zbog kojih je pritvor određen“ , navodi Više javno tužilaštvo u Kruševcu koje sprovodi istragu.

U Višem sudu u Kruševcu međutim na pitanja novinarke Insajdera koji je razlog za određivanje pa i ukidanje pritvora zamolili su da se obratimo pisanim putem, što smo i učinili. Odgovore čekamo.

Osumnjičeni za nasilničko ponašanje i napad na službeno lice

U odgovoru Višeg javnog tužilaštva iz Kruševca navodi se i da su M.Š., M.Ž. i D.G. osumnjičeni da su izvršili po jedno krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, a osumnjičeni M.Š. i krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene delatnosti.

Za delo nasilničko ponašanje na javnom skupu predviđena je zatvorska kazna u rasponu od šest meseci do pet godina, a ukoliko se bude posmatralo da su krivično delo činili u grupi, kazne može ići i do osam godina zatvora.

Kazna za krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene delatnosti je od tri meseca do pet godina, ukoliko je policajcu naneta laka telesna povreda.

Kako je preneo KRIK, osumnjičeni su na saslušanju u tužilaštvu negirali da su učestvovali u napadu. Sva trojica rekla su da su se ispred Mesne zajednice, gde se održavala tribina opozicionog Saveza za Srbiju i gde je došlo do napada, našla slučajno. Kako su naveli, šetali su po gradu i nisu ni znali da je u toku politički skup.

Prošle nedelje u ovom postupku svedočio je i kruševački biznismen Goran Makragić, piše KRIK.

On je negirao Stefanovićeve navode da je u poslovnim vezama sa osumnjičenima rekavši da ih poznaje samo „iz viđenja“.

Makragiću se, inače, zajedno sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, sudi u Pirotu zbog nelegalnog iskopavanja šljunka.

Podsetimo, Borku Stefanoviću je pre više od mesec dana uoči održavanja tribine Saveza za Srbiju u Kruševcu razbijena glava metalnim predmetom.

Dvojica osumnjičenih za napad su uhapšeni istog dana, o čemu se, pre zvaničnog saopštenja MUP-a, oglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je tom prilikom i osudio ovaj napad dodajući da se radi o lakšim telesnim povredama.

Povodom hapšenja se oglasio i ministar policije Nebojša Stefanović. Kako je rekao, uhapšene su osobe iz „kriminogene“ sredine. On je istom prilikom odbacio navode Saveza za Srbiju da su napadači povezani sa direktorom BIA Bratislavom Gašićem, funkcioner SNS-a i bivši gradonačelnik Kruševca.

MUP tada nije saopštio imena uhapšenih već samo njihove inicijale, a nekoliko dana nakon hapšenja javnost je saznala da je Osnovni sud u Kruševcu odredio pritvor do 30 dana osumnjičenima.

Imena uhapšenih naknadno je na konferenciji za novinare saopštio Borko Stefanović, a kako on tvrdi za napad su odgovorni Danijel Gmijović, Marko Živković i Marko Šaponjić, za koga je rekao da je bio pripadnik Žandarmerije do 2008. godine. On je dodao da su lideri Saveza za Srbiju smatrali da su dužni da objave identitet osumnjičenih.

Pokazao je fotografije uhapšenih, za koje tvrdi da su u "poslovnim, poluposlovnim i privatnim vezama s Goranom Makragićem, biznismenom iz Kruševca, s upravnikom Kazneno-popravnog doma Ivanom Mijailovićem i s radnikom Gradske uprave u Kruševcu Sašom Delićem".

Takođe je izneo tvrdnju da su ti ljudi viđani na skupovima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) po Srbiji. Tvrdnju da napadači imaju ikakve veze sa SNS-om istog dana odbacio je član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić.

Inače, odmah nakon incidenta u Kruševcu, opozicioni lideri održali su konferenciju za novinare i zajednički osudili napad na Stefanovića.

Napad na Stefanovića bio je i povod za tribinu, a kasnije i za prvi protest građana „Stop krvavim košuljama“ sa zahtevom da se prestane sa nasiljem.

Nakon ovog protesta, održano ih je još dva, a organizatori su najavili da će se protesti održavati svake subote dok vlast ne usvoji njihove zahteve kao što su prisustvo opozicije na javnom servisu, vraćanje oduzetih penzija, ukidanje lažnih diploma ali i otkrivanje nalogodavaca ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.