Tužilaštvo: Zbog kršenja zabrane okupljanja 72 sata pritvora za episkopa Joanikija i sedmoricu sveštenika

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sedmorici sveštenika Srpske pravoslavne crkve određeno je zadržavanje do 72 sata posle saslušanja zbog sinoćnje litije u tom gradu i njima se na teret stavlja krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, saopštilo je Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću.

Episkop Joanikije Foto: spc.rs

"Oni se sumnjiče da su suprotno naredbama Ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mestu i organizovali vršenje verskog obreda-litije ulicama grada Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana", navodi se u današnjem saopštenju.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je juče u Nikšiću organizovala liturgiju i litiju na praznik Svetog Vasilija Ostroškog na kojoj se okupio veliki broj ljudi koji nije poštovao fizičke distance.

Kada je policija došla da uruči naloge za saslušanja sveštenstvu u Parohijskom domu, građani su se okupili ispred kapije i uzvikivali "Bacite uniforme", "Ne damo svetinje".

Po izlasku iz doma, okupljenima se obratio episkop Joanikije, koji je rekao da im ne odgovara bilo kakav incident.

"Da odemo mirno u policiju i da damo izjave - nikakav problem. Mi ne bežimo od zakona, mi smo ispoštovali Ustav Crne Gore i sve zakone", rekao je episkop Joanikije.

Građani su se ,međutim, okupili ispred Centra bezbednosti gde su sveštenici saslušavani do oko tri sata posle ponoći.

Iako su Joanikije i sveštenici predložili da se u policiju jave danas, a ne sinoć u kasnim večernjim satima, policijski službenici nakon konsultacije sa nadređenima rekli su im da moraju odmah u Centar bezbednosti.

Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivica Stanković saopštio je sinoć da je posle ublažavanja mera, obavljanje verskih obreda omogućeno isključivo uz poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) i naredbi Ministarstva zdravlja.

"Okupljanjem u Nikšiću odstupilo se od propisa nadležnih državnih organa i zato poručujem da će svi oni za koje se, nakon prikupljenih obaveštenja, podataka i dokaza od strane policije i nadležnog državnog tužilastva, utvrdi da su svojim postupanjem prekršili donete propise krivično odgovarati zbog toga" istakao je Stanković u izjavi za medije.

On je svima koji svesno krše mere i naredbe nadležnih organa poručio je da će na taj način izazvati odlučnu reakciju Tužilaštva, jer je "zakon jednak za sve".

Nacionalno koordinaciono telo je sinoć pozvalo Tužilaštvo da hitno reaguje zbog dešavanja u Nikšiću i saopštilo da je taj grad posle masovnog okupljanja i kršenja mera u epidemiološkom riziku.

Predsednik Vučić i patrijarh Irinej zabrinuti zbog hapšenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej razgovarali su telefonom i izrazili "veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori i izrazili nadu da će naš narod postupati mirno i pribrano u ovim trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe".

"Patrijarh srpski Irinej je podsetio da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi započela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti uz grubo ignorisanje zahteva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva poseduje vekovima. Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da je predsednik Vučić "pružio punu podršku" patrijarhu Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vernika SPC.

Vučić je izrazio uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu.

Do incidenta i privođenja dolazi nakon popuštanja mera vlade Crne Gore. Pre izbijanja pandemije u Crnoj Gori su u toku bile litije kojima su pripdanici Srpske pravoslavne crkve protestovali zbog crnogorskog zakona o slobodi veroispovesti po kome “verski objekti koji su izgrađeni zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine, kao kulturna baština Crne Gore” postaju državna svojina. (Beta, Insajder)