Tužiteljka ocenila da „pazite kako prelazite ulicu da ne bude tras, bum“ nije pretnja

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu odbacilo je krivičnu prijavu protiv Radoslava Milovanovića iz Ražnja zbog pretnji koje je u komentaru na Fejsbuku uputio novinarima portala Južne Vesti. Kako navodi ovaj portal, tužilac je odbacilo prijavu a da pre toga nikog iz redakcije nije saslušao.

Južne vesti

Prema pisanju portala Južne vesti, Radoslav Milovanović je na saslušanju rekao da je komentar na Fejbuku Južnih vesti, u kojem između ostalog poručuje novinarima “da paze kako prelaze ulicu”, da ne bi bilo “tras, tras, bum”, napisao kao izraz negodovanja, a ne kao pretnju, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu, odbacilo je prijavu protiv njega.

On je priznao da je napisao komentar na Fejsbuku, ispod teksta o emisiji "60 minuta" o budžetu Niša. U komentaru se između ostalog navodi da su Južne vesti "antisrpske, plaćeničke, profašističke", da "dobijaju pare od Soroša" i da bi novinari trebalo da "paze kako prelaze ulicu". Ipak, zamenica javnog tužioca niškog Osnovnog tužilaštva Milica Jovovović u rešenju je navela da Milovanović "žali zbog toga", te da odbacuje krivičnu prijavu protiv njega.

"Žao mu je zbog svega, nikom nije imao nameru da preti, niti on može bilo koga da ugrozi jer je invalid, sa zdravstvenim problemima", navela je Jovovićeva u rešenju koje prenosi portal.

Tužilaštvo navodi da komentar na društvenoj mreži nije upućen ni zameniku urednika Aleksandru Stankovu, koji je formalno, ispred redakcije, prijavio pretnje, niti je, kažu, sadržano naznačenje neke konkretne osobe, novinara, ili urednika. Zbog toga, smatraju nema elemenata za krivična dela koja su mu se stavljala na teret.

"Upućene reči ne sadrže konkretnu i kvalifikovanu pretnju upućenu nekom individualno određenom licu, te da je i sam Milovanović naveo da je komentar ostavio kako bi izrazio svoj stav, a ne kako bi nekome pretio, smatraram da nema dokaza osnove sumnje da je Radoslav Milenković učinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti niti bilo koje drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti ",  piše u rešenju zamenice javnog tužioca.

Portal Južne vesti navodi da je zamenik urednika Stankov bio pozvan na saslušanje, ali da je ono odloženo. Umesto da bude određen novi datum saslušanja, Tužilaštvo je, u međuvremenu, donelo odluku da krivičnu prijavu odbaci i bez iskaza Stankova.

Zbog toga su Južne vesti, preko svog advokata, uputile prigovor Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Portal podseća da je preteći komentar napisao pre godinu dana.

Nakon što su novinari prijavili ovu pretnju, policija je brzo locirala autora poruke, zaplenila računar i protiv njega podnela krivičnu prijavu.

Izvor: Južne vesti