Tviter trajno suspendovao nalog Donalda Trampa

Kompanija Tviter saopštila je noćas da je trajno suspendovala nalog predsednika SAD Donalda Trampa zbog rizika od daljeg podsticanja na nasilje.

Donald Tramp

"Posle detaljnog pregleda nedavnih tvitova sa naloga @realDonaldTrump i konteksta oko njih trajno smo suspendovali račun zbog rizika od daljeg podsticanja nasilja", navela je kompanija u tvitu, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

U detaljnom objašnjenju su naveli da su razlozi trajne suspenzije dve tviter poruke koje je predsednik SAD objavio 8. januara, od kojih u jednoj navodi da će "75.000 američkih patriota" koji su glasali za njega i dalje imati "glas u budućnosti", a u drugom obaveštava javnost da neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsednika SAD.

Kompanija Tviter ove poruke vidi kao nastavak politike koja je dovela do nasilja 6. januara i navodi da je "verovatno da može ohrabriti i inspirisati ljude da ponove taj kriminalni čin".

U sredu je Tviter privremeno blokirao Trampov nalog, koji je imao više od 88 miliona pratilaca, nakon nasilnog upada njegovih pristalica u Kapitol šestog januara i upozorio da če dodatna kršenja pravla rezultirati trajnom suspenzijom.

Kompanija Fejsbuk je ranije ranije ove nedelje saopštila da suspenduje Trampov nalog barem do kraja njegovog predsedničkog mandata, 20. januara.

Tramp je, nakon što je Kongres potvrdio izbornu pobedu demokrate Džozefa Bajdena, izjavio da svoju pažnju okreće neometanom i mirnom prenosu vlasti, ali je potom, takođe na Tviteru, najavio da neće prisustvovati inauguraciji Bajdena 20. januara.

Izvor: RSE, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.