U akciji kosovske policije uhapšeno 19 policajaca i devet civila

Tokom današnje policijske akcije na Kosovu uhapšeno je 19 osoba, od toga 11 Srba, četiri Albanaca i četiri Bošnjaka, rečeno je na konferenciji za medije Specijalnog tužilaštva Kosova i Policije Kosova (PK). U ovoj akciji privedeno je i devet civila koji su ometali akciju hapšenja. Specijalni tužilac Sile Hodža je rekao da je tužilaštvo saslušalo i uzelo izjave od značajnog broja svedoka, čije je svedočenje doprinelo ostvarivanju današnje akcije.

Akcija kosovske policije na Severu Kosova Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Specijalne kosovske jedinice policije rano jutros ušle su na teritoriju severnih opština na Kosovu i počele da hapse pripadnike policije umešane u organizovani kriminal. Portparol komande KFOR Vinćenco Graso potom je izjavio da se akcija hapšenja sprovodi na teritoriji celog Kosova, ne samo na Severu. 

Jutros oko 6 sati i 15 minuta u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost. 

Beta je objavila da je tokom akcije u Zubinom Potoku ranjen jedan pripadnik kosovske policije, koji je medicinski zbrinut u bolnici u južnom delu Mitrovice i prema informacijama medija on je van životne opasnosti.

RTS je javila da završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost i da je predsednik Vučić upozorio predstavnike EU da će Srbija reagovati ako se specijalne jedinice ne povuku. Vučić je, prema navodima RTS, naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Među uhapšenima ima i albanskih pripadnika policije.

U Zubinom Potoku meštani su, javlja Beta, na magistralnom putu zapalili gume kako bi sprečili kosovske policajce da odvedu uhapšene.

Portal Kossev prenosi saopštenje kosovske policije, u kome se navodi da je na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini izvršena operacija koja je za rezultat imala hapšenje nekih policijskih zvaničnika i nekih građana.

„Ovoj operaciji pethodila je višemesečna istraga, koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i nekih građana u učešće i organizovanje kriminalne grupe, u vezi sa drugim krivičnim delima krijumčarenje robe i zloupotreba službenog položaja, davanje mita", piše u saopštenju kosovske policije.

U saopštenju je navedeno da se „uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija nastavila, uključujući hapšenja i kontrolisanje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza kao i dugih cevi“.

Čepurin zatražio hitno oslobađanje Rusa uhapšenog na Kosovu

Specijalni tužilac Sile Hodža u izjavi za prištinski Kallxo rekao je da je do sada pet osumnjičenih pripadnika policije uhapšeno, među njima i komandir policijske stanice u Zubinom Potoku.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj napisao je na Tviteru da se akcija Kosovske policije sprovodi protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala i da je usmerena protiv policajaca i carinika.

„Kao premijer potvrđujem da se radi o sprovođenju zakona i ničega drugog. Pozivam Srbe da sačuvaju mir i poštuju zakon", napisao je Haradinaj.

Kfor: Osetljiv trenutak, nesuglasice rešiti mirno

Portparol KFOR-a, Vinćenco Graso je za KoSSev potvrdio da Kosovska policija sprovodi akciju širom Kosova na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini a u vezi sa istragom o korupciji.

„KFOR potvrđuje da je ovo samo akcija policije i da ni KBS ni druge vojne snage nisu poslate na Sever Kosova“, naveo je Graso.

Vučić i Tači o uhapšenom Rusu: Radnik UNMIK-a ili maskirani diplomata

Kako su potvrdili predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić I Hašim Tači, u današnjoj akciji kosovske policije uhapšen je i ruski državljanin. Vučić je naveo da je u pitanju radnik UNMIK-ove administracije Mihail Krasnošćekov.

“Reč je o još nepotvrđenim informacijama. O tome smo upoznali i nadležne organe ruskih državnih vlasti. Ukoliko je informacija pouzdana, pretukli su ga naravno i priveli da bi se dodvorili onima koji su odobrili, razume se, albanske specijalce”, izjavio je Vučić u Skupštini.

Sa druge strane, albanski mediji preneli su navode predsednika Kosova Hašima Tačija o tome da je privedeni Rus bio “maskiran u lik diplomate kako bi ometao delovanje kosovske policije”.

Iz KFOR-a pozivaju sve strane da zbog politički osetljivog trenutka „nesuglasice reše mirno i na odgovoran način, bez upotrebe sile“.

Naglašavaju da nadgledaju situaciju i da su spremni da se uključe na zahtev a u nastojanju da garantuju bezbednost svim zajednicama u skladu sa svojim mandatom pod Rezolucijom 1244.

Đurić: Situacija je dramatična

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice kosovske policije, jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na Sever KiM sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsednik Aleksandar Vučić.  Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Kako je dodao, situacija je dramatična.

Marko Đurić ističe da je potpuno jasno da su ekstremisti u Prištini pribegli najstrašnijim metodama uz saglasnost međunarodne zajednice i na veliku sramotu Kvinte.

Direktor Kancelarije za KiM, kaže da se ovakav scenario dogodio iako je Beograd pozivao da se on spreči. Ocenjuje da to predstavlja igranje sa mirom na teritoriji južne srpske pokrajine. Kako kaže, Priština ovakvim akcijama ne želi da Srbi više budu na Kosovu i Metohiji. 

Mediji su objavili da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Specijalne i posebne jedinice MUP-a u punoj su pripravnosti, saznaje RTS.

Veliki broj građana okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici.  

Funkcioneri i članovi Srpske liste, koji su u Beogradu zbog sednice Skupštine Srbije posvećene Kosovu, uputili su se jutros u Kosovsku Mitrovicu, javila je RTS.

Izvor: Insajder, Kossev, Beta, RTS