U Beogradu od sutra zatvoreni vrtići, smanjen gradski saobraćaj, skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata...

Gradski štab za vanredne situacije grada Beograda proglasio je vanredno stanje na teritoriji glavnog grada, nakon što je predsednik Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje zbog koronavirusa u Srbiji.

Skupština Grada Beograda / Foto: PrintScreen Google Maps

Obim gradskog saobraćaja biće smanjen od utorka, 17. marta 2020. godine i odvijaće se po režimu vožnje za subotu, a sve noćne linije se ukidaju.

Sve predškolske ustanove na teritoriji Beograda prestaće sa radom, a ugostiteljski objekti će smeti da budu otvoreni od 8 do 20 časova.

U ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena u zatvorenim prostorijama dozvoljeno je prisustvo najviše 50 ljudi.

Sekretarijatu za poslove komunalne milicije i Sekretarijatu za inspekcijske poslove izdata je naredba za pojačani nadzor na svim objektima zatvorenog tipa koji primaju više od 50 osoba, navodi se u saopštenju.

Dnevni centri i klubovi za odrasle i starije su takođe zatvoreni, kao i svi sportski objekti.

Hroničnim bolesnicima i ljudima starijim od 60 godina biće omogućen rad od kuće, a Beogradski pozivni centar će prilagoditi svoj rad kako bi građanima blagovremeno pružali informacije.

„Gradski štab za vanredne situacije naložio je svim komandantima opštinskih štabova za vanredne situacije na teritoriji Beograda da na svojoj teritoriji angažuju poverenike i zamenike poverenika civilne zaštite na poslovima zaštite i spasavanja“, zaključuje se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je doneta odluka o proglašenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusa. Naveo je da će večeras biti održana sednica Vlade koja će doneti uredbu o merama tokom vanrednog stanja.

Granice Republike Srbije će od večeras biti zatvorene. Granice ostaju otvorene za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, kao i za diplomate i strane državljane sa boravišnom dozvolom, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

U Srbiji su od jutros u 8 do večeras u 18 časova registrovana dva nova slučaja zaraze koronavirusom, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. Sada je u Srbiji ukupno 48 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Izvor: Beta, Insajder