U Beogradu održan treći po redu protest “Pet minuta za pet miliona”, novi 29. decembra (VIDEO)

Uz dobošare, pištaljke i transparente sa parolama "Počelo je" , "1 u 5 miliona" i "Napolju je Vučje vreme" više hiljada građana prošetalo je večeras na novom, trećem po redu, protestu u Beogradu. Skup je završen bez incidenta na Trgu Slavija. Osim saobraćajnih, na protestu nije bilo drugih vidljivo uniformisanih policajaca, što je ranije danas komentarišući proteste, najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sledeći protest zakazan je za narednu subotu.

Protest Jedan od pet miliona Foto: Srđan Ilić

Kolona formirana u protestnoj šetnji bila je duža od kilometar, prenosi Beta. Kako tvrde organizatori protesta, u večerašnjoj šetnji bilo je između 35.000 i 40.000 ljudi.

Protestna šetnja počela je kod platoa ispred Filozofskog fakulteta, a zatim su okupljeni krenuli Makedonskom i Takovskom ulicom i zaustavili se kod zgrade RTS-a.

Na početku okupljanja, došlo je do rasprave sa delom organizatora protesta jer su se pojavili aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava sa LGBT zastavama. Organizatori su kao razlog protivljenja naveli da je dogovor da se na ovim protestima ne ističu obeležja političkih organizacija, udruženja građana ili grupacija. Nakon nekoliko minuta rasprave, aktivistima je dozvoljeno da sa zastavama šetaju u koloni, a pored LGBT zastava vijorila se i ruska.

Kod zgrade Javnog servisa kolona je zastala i pet minuta bučno protestovala zbog, kako su naveli, neispunjavanja zahteva i neadekvatnog izveštavanja RTS-a o ovom skupu. Šetnja je potom nastavljena Ulicom kneza Miloša ka Vladi Srbije i dalje Nemanjinom do Trga Slavija.

Tokom šetnje, ulice su bile naizmenično zatvarane za saobraćaj kako je kolona prolazila, a na skupu nije bilo vidljivo prisustvo uniformisane policije. Za razliku od prethodnih protesta, kada su iza transparenta uglavnom bili lideri opozicije, na ovom protestu u prvim redovima većinom su bili građani. 

Ipak, predstavnici stranaka bili su u koloni, a među njima lideri Saveza za Srbiju Vuk Jeremić, Nebojša Zelenović i Janko Veselinović, predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, aktivista Inicijative Ne davimo Beograd Radomir Lazović, kao i poslanica Nove stranke Marinika Tepić.

Protest Jedan od pet miliona Foto: Srđan Ilić

Protestna šetnja završena je na Trgu Slavija gde se okupljenima obratila jedna do organizatorki protesta Jelena Anasonović. Ona je rekla da će se građani okupljati svake subote dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi, kao što su otkrivanje nalogodavaca ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, napada na predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića i na novinara Milana Jovanović. Još jedan od zahteva je i da protestna okupljanja dobiju pet umesto jednog minuta u Dnevniku RTS-a.

Inače, večerašnji drugi dnevnik RTS-a o ovom protestu izvestio je tek u 29. minutu dnevnika u izveštaju od dva minuta.

Kako je izgledao večerašnji protest, kao i šta kažu građani na pitanje da li očekuju ispunjenje zahteva pogledajte u sledećem video prilogu.

Trifunović: Vučiću poslušaj šta ti narod kaže

Sam današnji protest u Beogradu “Pet minuta za pet miliona” otvorio je glumac Branislav Trifunović.

On je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio, „sve smo više besni biće nas sve više, prestani s lažima i poslušaj šta ti narod kaže“. Osvrćući se na poruku predsednika da mogu da ga pobede samo na izborima, on je rekao „da na izborima nećemo učestvovati ni mi kao građani, ni ova poziciji kakva god da je“.

"Molim i ovu opoziciju, morate izaći iz svih njihovih zgrada. Moramo svi biti na ulici i otkazati poslušnost", rekao je Trifunović.

Milan Jovanović, novinar portala Žig Info kome je nedavno zapaljena kuća naveo je da je on policajac u penziji, a danas novinar koji je "u nepunih sat vremena po nalogu lokalnih moćnika izgubio sve što je sticao u životu".

„Ja sam star čovek, 70 mi je godina i nemam mnogo ispred sebe, ali mladi treba da imaju perspektivu, da se kuće, zapošljavaju, stvaraju porodice i dignu državu na noge i od nje naprave bolje mesto za život“, rekao je Jovanović.

Trifiunović je pročitao i poruku podrške akademika Ljubomira Simovića. u kojoj je više nego ciničnom ocenio poruku Vučiča da mogu da ga pobede samo na izborima, i ukazao na nepostojanje jednakih izbornih uslova za sve.

Karikaturista Dušan Petričić je poručio da "ima nečeg nelogičnog u slici gde karikaturista stoji na kamionu i obraća se ljudima".

„To samo po sebi govori o poremećenoj slici društva. Protestujem u ime zdravog razuma. Nisam prebrojao koliko nas je po kvadratnom metru. Dve najbrojnije političke grupacije u ovom narodu su oni koje nije sramota i oni koje je sramota. Mene je sramota da sedim kući dok ova vlast radi to što radi. Krvave metalne šipke i košulje su manji zločin. Veći zločin je to što su ubili obrazovanje, pravosuđe, parlament, zdravstvo“, rekao je Petričić.

Protest je počeo minutom ćutanja za poginule u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći u Nišu.

Branislav Trifunović i Milan Jovanović na protestu u Beogradu Foto: Srđan Ilić

Ovog puta protest se održava pod parolom "Pet minuta za pet miliona", čime se sugeriše da bi RTS trebalo da posveti pet minuta programa protestu koji se već treću subotu za redom održava u glavnom gradu.

Organizatori su juče saopštili da "RTS treba da bude javni servis svih građana" ali da je "umesto toga, RTS saučesnik u prikrivanju istine i kreiranju paralelne, lažne stvarnosti".

Protest 1 od 5 miliona Foto: Srđan Ilić

Kao jedan od zahteva upućenih na adresu RTS je da se u svakoj informativnoj emisiji omogući opoziciji da iznese svoje stavove, "što je zakonska obaveza RTS".

“RTS ima rok do dana održavanja trećeg protesta "1 od 5 miliona" 22. 12. 2018. u 18 sati, da ispuni prvi zahtev. Zahtevi prvog i drugog protesta, upućeni vlasti, ostaju, a to su da javnosti otkrije nalogodavce ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije javnosti nalogodavce pokušaja ubistva Borka Stefanovića i da otkrijte javnosti ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića i ko je to naredio”, navodi se u saopštenju organizatora protesta.

Ovo je treći po redu protest koji se održava u Beogradu u poslednjih mesec dana. Prve demonstracije pod sloganom "Stop krvavim košuljama" održane su 8. decembra, a povod je napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića.

Protest u Bogradu Foto: Srđan Ilić

Prošle subote protest je održan pod parolom „Jedan od pet miliona“ , a povod je bila poruka predsednika Srbije i lidera SNS-a Aleksandra Vučića da neće ispunjavati zahteve opozicije, „makar se na protestima skupilo i pet miliona ljudi“.

Na oba protesta, iako bez stranačkih obeležja, u nekim od prvih redova bili su čelnici više opozicionih stranaka u Srbiji.

Zahtev prvog protesta bio je da se “zaustavi nasilje” dok su se na drugom protestu mogli čuti zahtevi poput vraćanja smanjenih penzija penzionerima, ukidanje lažnih diploma i fer izborni proces.

Vučić o novom protestu: Večeras neće biti policije, a vi šetajte samo bez nasilja

Ranije danas, predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je proteste građana rekavši da nema nikakav problem sa demonstracijama.

On je takođe najavio i da na protestu Beogradu neće biti vidljivo prisustvo policije.

"Neću da dozvolim one igrice koje oni igraju po belom svetu, kao nose cvet našim policajcima, pa vi ste kao na našoj strani. E ovde nema policajaca, izvoli šetaj koliko hoćeš, radi šta god hoćeš, osim što ne smeš da činiš nasilje nigde, ni nad kim, ni na jednom objektu", rekao je Vučić.

Ponovio je da je to što „šetaju“ dokaz demokratije i da je zadovoljan što to narod prepoznaje.

On je rekao i da je posle svih demonstracija protiv njega i Srpske napredne stranke izlazio jači, a oni koji su rukovodili protestima izlazili bi drastično slabiji. 

Izvor: Insajder