U bolnici u Batajnici manje prijema nego u martu, dominira britanski soj koronavirusa

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je da je poslednjih nekoliko dana prosečno bilo 45 prijema novih pacijenata dnevno, „što je upola manje“ u odnosu na kraj marta.

Kovid bolnica u Batajnici Foto: Srđan Ilić

Adžić Vukičević je danas izjavila za RTS da je u toj bolnici sada 825 kovid pacijenata „sa jako teškim kliničkim slikama“, među kojima ima „jako mnogo mladih koji su na jedinicama intenzivne nege i priključeni na aparate za veštačko disanje“.

Ona je navela, pozivajući se na podatke virusologa, da je među novim pacijentima  najviše njih zaraženo britanskim sojem koronavirusa, kako je navela, „koji se pojavio 12. januara, a sada je uzeo maha“, kao i da su se pojavili slučajevi infekcije brazilskim sojem.

„Britanski soj karakteriše velika prenosivost i teške kliničke slike, pa i smrtnost, a ima naznaka da se pojavio i brazilski soj virusa. Svaki mutirani soj koji se pojavi je sve teži“, rekla je Adžić Vukičević.

Prema njenim rečima, među pacijentima koji su smešteni u kovid bolnici u Batajnici ima i onih koji su „vakcinicinisani prvom, čak i drugom dozom (vakcine protiv koronavirusa) a koji su smešteni u bolnicu i imaju obostranu upalu pluća“.

„Veliki broj njih oporavi se, ali mali broj završi i smrtno“, rekla je Adžić Vukičević dodajući da su „takvi podaci i iz sveta“.

Ona je navela da je na smanjenje broja pacijenata u kovid bolnici u Batajnici doprinela masovna imunizacija i poštovanje epidemioloških mera, i pozvala građane da se vakcinišu.

Prema njenim rečima, za četiri meseca kovid bolnica u Batajnici je primila 6.569 pacijenata.

Izvor: Beta