U Crnoj Gori stupile na snagu Izmene Zakona o slobodi veroispovesti

Zakon o slobodi veroispovesti stupio je na snagu pošto je danas objavljen u Službenom listu Crne Gore.

Crna Gora, zastava

Nevladina organizacija "Montenegro internešnel" (Montenegro International) je odmah Ustavnom sudu podnela je inicijativu za ocenu ustavnosti tog zakona.

Predsednik Milo Đukanović potpisao je juče nekoliko zakona među kojima i izmene Zakona o slobodi veroispovesti koje je Skupština prošle nedelje ponovo izglasala.

Skupština Crne Gore je na vanrednoj sednici 20. januara ponovo, bez rasprave, izglasala taj i još nekoliko zakona - o radu, državnim službenicima i nameštenicima, o zdravstvenoj zaštiti, o kreditnim institucijama, fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Prethodno je Đukanović te zakone vratio Skupštini na ponovno odlučivanje, uz obrazloženje da je njihovo donošenje 29. decembra prošle godine bilo bez kvoruma.

Zakon o slobodi veroispovesti, koji je crnogorska skupština usvojila u decembru 2019. godine doveo je do zatezanja odnosa između Srbije i Crne Gore i to zbog člana koji predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

Dodatno, odnosi su zategnuti i nakon privođenja sveštenika koji su uprkos zabrani okupljanja održavali litije, ali i nakon što su crnogorske vlasti u Zoganju kod Ulcinja srušile nelegalno građeni objekat SPC od više stotina kvadratnih metara.

Izvor: Beta, Insajder