U Džordžiji ponovo prebrojavanje glasačkih listića na predsedničkim izborima u SAD, Tramp odneo pobedu u Aljasci

U američkoj državi Džordžija ponovo će se brojati svi papirni glasački listići sa predsedničkih izbora koji su održani u utorak 3. novembra.

Izbori u SAD 2020.

“U matematičkom smislu, porebno je da listiće u potpunosti ručno prebrojimo, jer je razlika među kandidatima veoma mala. Želimo da počnemo pre kraja nedelje”, izjavio je Bred Rafensperger zvaničnik američke države Džordžija, u kojoj za sada nije proglašen projektovani pobednik, prenosi Glas Amerike.

Prema podacima agencije AP, koju američki mediji smatraju reprezentativnim izvorom u vezi sa projekcijama izbornih rezultata, Bajden vodi u odnosu na Trampa za 0,03 odsto. Ti podaci objavljeni su na osnovu 99 procenata prebrojanih listića.

Prethodno je objavljeno da je republikanski kandidat i aktuelni američki predsednik Donald Tramp odneo pobedu na izborima u američkoj državi Aljaska. Prema projekcijama Glasa Amerike Tramp je osvojio tri elektorska glasa, čime ih ukupno ima 217.

Si-En-En i novinska agencija Asošijeted pres, a potom i svi ostali veći američki mediji objavili u subotu tokom kasnog prepodneva projekciju o pobedi demokratskok kandidata za predsednika Džozefa Bajdena.

Tramp, međutim, nije želeo da prizna poraz, poručujući da mediji ne odlučuju o tome ko je pobednik izbora.

On je u utorak na društenoj mreži Tviter objavio da će u državi Džordžija ostvariti, kako se izrazio, veliku predsedničku pobedu.

Kampanja Donalda Trampa najavila je pokretanje sudskih postupaka u državama u kojima je, prema njihovim tvdnjama, bilo nezakonitih radnji tokom prebrojavanja glasova.

Bajden je nakon objave medija o njegovoj izbornoj pobedi, rekao da razume razočaranje Trampovih glasača, ali da je vreme da se stavi po strani oštra retorika i spusti temperatura, naglašavajući da će biti predsednik koji ne "pokušava da deli, već ujedinjuje".

"Narod je iskazao svoj stav. Dao nam je jasnu, ubedljivu pobedu", poručio je Bajden u pobedničkom govoru i ponovio da je osvojio najviše glasova u istoriji.

Izvor: VoA