U Hramu Svetog Save sahranjen patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej sahranjen je danas u kripti hrama Svetog Save na Vračaru, koja je predviđena kao zagrobno mesto i za sve buduće poglavare Srpske pravoslavne crkve (SPC). Nakon liturgije i opela, njegovo telo u kriptu preneli su gardisti Vojske Srbije.

Sahrana parijarha Irineja Foto: Srđan Ilić

Vučić: Ostavio je za sobom delo vredno divljenja

Dodik: Republika Srpska je bila njegova kuća jednako kao i Srbija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da danas ispunjavamo patrijarhovu želju da se okupimo i držimo zajedno, da se kao narod sabiramo i u volji i u nevolji. Kako je rekao, 11 godina sabirali su nas njegovi dolasci, a sad odlazak.

"On je imao snagu i moć da nas sabere i uvek drži zajedno. Republika Srpska nije u poslednjih 11 godina ni plakala ni veselila se, a da sa nama nije bio patrijarh Irinej. Republika Srpska je bila njegova kuća jednako kao i Srbija", rekao je Dodik.

On je istakao da je patrijarh "brisao sve granice među našim državama, gradovima, regijama, među nama".

Ivica Dačić na sahrani patrijarha Irineja Foto: Srđan Ilić

"Neobično običan, čovek čvrstih reči i hrabrih dela. Blaga narav bila je paravan iza koje je bio čovek koji nikad nije ustuknuo. Njegov odlazak dolazi u teškom trenutku za crkvu, sigurno je da će proći godine da se takav gubitak nadomesti. Prijatelji kad god odu, odu prerano", zaključio je srpski član Predsedništva BiH.

Starešina saborne crkve: Patrijarh je ljude različitih stanovišta pridobijao za dijalog

Starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić rekao je da je biti čovek težnja kojom celog života stremimno i da nas to stremljenje približava.

"Možemo danas reći da je patrijarh bogat ljudskim vrlinama, a naročito smirenjem, ljude različitih stanovništa pridobijao za dijalog", rekao je Lukić.

Sahrana parijarha Irineja Foto: Srđan Ilić

On je naveo da je dolazak patrijarha na tron posle patrijarha Pavla, čije je poštovanje bilo ogromno u narodu možda je i najaveći pokazatelj njegove velične.

"Nije bilo lako preuzeti kormilo srpske crkve nakon Pavla, ali on je bez imalo opterećenja nastavio u duhu najbolje tradicije i sve godine posvetio suočavanju sa svim problemima koji su opterećivali crkvu.

Pismo ruskog patrijarha: Završetak Hrama jedno od njegovih glavnih dostignuća

Mitropolit Ruske pravoslavne crkve Ilarion Alfejev pročitao je pismo ruskog patrijarha Kirila.

"Bog je crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha koji je ceo svoj život posvetio njenoj duhovnoj brizi. Ispunjen hrišćanskom ljubavlju za ljude novoprosvetljeni patrijarh se ne štedeći svoju snagu uvek trudio da bude pored svoje pastve, radujući se sa radosnima i tugujući sa onima koji tuguju. I u poslednji čas svog zemaljskog života je podelio stradanja onih vernika čiji je život prekinula strašna epidemija", ističe se u pismu.

Kako se navodi u pismu, poslednje i neostvarena želja novoprestavljenog patrijarha bila je da osvešta Hram Svetog Save u Beogradu.

"Završetak unutrašnjeg uređenja ovog hrama ući će u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća njegovog patrijarhsluženja", kaže se u pismu koje je priočitao mitropolit Ilarion.

Mitropolit Hrizostom: Patrijarh Irinej je bio dostojan učitelja patrijarha Pavla

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je tokom opela da je partrijarh "koliko juče bio sa nama i neumorno brinuo o crkvi i rodu našem".

"Patrijarh je patio i tugovao zbog podela u pravoslavlju, a crkvu je tiho, mudro i strpljivo predvodio 10 godina. Pokazao se dostojan svog učitelja patrijarha Pavla, a to nije bilo lako i jednostavno", naveo je on.

Sahrana patrijarha Irineja Foto: Srđan Ilić

Mitropolit dabrobosanski je rekao da se Irinej nikada nije predavao, niti malaksavao u služenju bogu.

"Naučio nas je kako strpljenjem da služimo crkvi, bio je beskompromisni borac za očuvanje ugleda crkve i naroda i ušao je u istoriju crkve", zaključio je Hrizostom.

Episkop bački Irinej: Patrijarh je bio čovek mira

Episkop Bački Irinej rekao je da je pratrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama - neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i crkvi, a treći kako je suviše popustiljiv i spreman na kompromise.

Sahrana parijarha Irineja Foto: Srđan Ilić

"Ništa od svega toga nije istina zato što je patrijarh, kako mu je ime glasilo, bio čovek mira, mironosca i mirotvorca i među ljudima, hrišćanima i narodima", rekao je episkop Bački i dodao da ga "ispraćamo više sa radošću, nego sa žalošću".

On je navodio delove iz njegove biografije. Kako je istakao, u pojedinim mestima imao je tu čast da bude u isto vreme kad i on, te sada daje i lično svedočenje.

"Sve moguće ratove bežanije raskole koji su potresali našu crkvu, sve je on to morao da preživi i da da istinski odgovor na sve izazove i iskušenja", rekao je on.

Kako smatra, patrijarh je zbog toga bio omiljen kod ogromne većine ljudi, naročito onih koji imaju duhovnu svest.

"Umeo je da sačuva hladnokrvnost, uzvrati pažnjom, dobrotom dobrim delima ljudima koji su mu nanosili nepravdu na ovaj ili onaj način", naveo je episkop.

Aleksandar Vučić na sahrani parijarha Irineja Foto: Srđan Ilić

On je završio, kako je rekao, rečenicama koje su izrečene ovih dana, a koje je izrekla stvarna, a ne lažna intelektualna elita: "Njegova mekoća je bila njegova snaga, uzdržanost mudrost".

Zaupokojenu liturgiju u Hramu Svetog Save služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje više arhijereja, sveštenstva SPC i gostiju iz drugih pomesnih pravoslavnih crkava.

Vernici ispred Hrama Svetog Save tokom sahrane parijarha Irineja Foto: Srđan Ilić

U Hramu Svetog Save prisutni su bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić i drugi.

Sinod je uoči liturgije poručio građanima da će se SPC tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja striktno pridržavati mera koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi, kao i da je zbog toga obezbeđen direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije.

Takođe, Sinod je saopštio da, u skladu sa Ustavom, SPC preuzima dužnosti patijarha, a da će predsedavati mitropolit Hrizostom, koji je i najstariji po činu u ovom telu. Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke izabran je episkop šumadijski Jovan.

Građani su juče patrijarhu mogli da odaju počast u Sabornoj crkvi, gde veliki broj ljudi i sveštenstva nije nosio masku i poštovao predviđenu distancu. 

Vernici na sahrani parijarha Irineja Foto: Srđan Ilić

Kovčeg s telom patrijarha je bio otvoren, a preko je stavljeno i providno staklo. Uprkos tome, brojni građani celivali su kovčeg.

Patrijarh SPC Irinej preminuo je u petak u 91. godini, nakon borbe sa koronavirusom. 

Sahrana patrijarha Irineja Foto: Srđan Ilić

Sumirajući deceniju koju je proveo kao poglavar, početkom ove godine, rekao je da živimo u vremenu kada nije lako biti na nekom visokom položaju, pa tako nije jednostavno ni biti patrijarh, navodeći da se trudio i činio sve što je u njegovoj moći da Crkvu vodi ispravnim putem.

Srpska pravoslavna crkva je objavila da je patrijarh Irinej preminuo u 7.07 sati u vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu.

Zbog smrti patrijarha, Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost od 20. do 22. novembra.

Izvor: Beta, Insajder