U Juri zaraženo 35 radnika; Sindikat: Radnici u samoizolaciji se vratili na posao na zahtev rukovodstva

U ogranku južnokorejske fabrike Jura koja posluje u Leskovcu zaraženo je 35 radnika, a  21 je hospitalizovan, izjavila je danas direktorka Zavoda za javno zdravlje tog grada Aleksandra Nikolić. Iz Kabineta gradonačelnika Insajderu su dostavljeni drugačiji podaci – da je zaraženo 25 radnika. Navodi se i da je za tu fabriku izdato 352 rešenja o samoizolaciji. Radnik Jure Predrag Stojanović, koji je osnovao Sindikat u toj fabrici, kaže za Insajder da se broj zaraženih povećao od 5. maja, da je oko 30 radnika koji su bili u kontaktu sa zaraženima poslato u samoizolaciju, ali da se većina vratila na posao posle jednog dana samoizolacije jer je rukovodstvo to od njih tražilo.

Jura

„Samo troje radnika je trenutno u samoizolciji, ostali su se vratili na posao“, kaže Stojanović.

S druge strane, iz Kabineta gradonačelnika Leskovca kažu da su svi kontakti obolelih stavljeni pod zdravstveni nadzor i u samoizolaciju i da se, prema informacijama kojima raspolažu, navedene mere se poštuju.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Leskovac Aleksandra Nikolić rekla je danas da je u Juri epidemiološka situacija pogoršana poslednjih dana i da je Zavod dva puta izricao mere zabrane rada „Juri“ na po 14 dana ili pridržavanja mera da 50 radnika radi na prostoru od 5.000 metara kvadratnih, uz mere dezinfekcije i druge propisane zaštitne mere, prenosi Jugmedija.

„6. aprila potvrđeno je šest slučajeva obolevanja, a 7. i 30. aprila potvrđen je po jedan slučaj. Dana 2. maja zabeležena su 3 slučaja, zatim 3. maja još tri slučaja, a 4, 5. i 6. maja prijavljeno po sedam sučajeva, što je ukupno 35. Uzeti su brisevi za još 200 radnika, a oni koji su ranije poslati nisu stigli do današnje pres konferencije“, rekla je Nikolić.

Navodi se i da je Zavod za javno zdravlje 5. maja 2020. godine prosledio zahtev za hitan sastanak Republičkom štabu za vanredno stanje, komandantu Kriznog štaba grada Leskovca i menadžmentu Jure zbog pogoršane epidemiološke situacije.

„Zavod je na sastanku predložio protivepidemijske mere, u skladu sa važećim propisima i preporukama, stavljanje bliskih kontakata u samoizolaciju u trajanju od 14 dana, prema sada važećim propisima, i testiranje 200 zaposlenih koji nisu ostvarivali bliske kontakte zbog proširenog testiranja. Sada se prvi kontakti stavljaju u izolaciju, a drugi testiraju“, rekla je.

„Imamo opravdan strah da može doći do nekontrolisanog širenja zaraze među zaposlenima“

Tog 5. maja Samostalni sindikat metalaca Srbije poslao je dopis na nekoliko adresa – između ostalog Kriznom štabu Leskovca i Republičkom kriznom štabu, Ministarstvu za rad i samom menadžmentu Jure. U dopisu se navodi da Sindikat raspolaže informacijama da je menadžment kompanije odustao od prakse da se, kada se kod nekog zaposlenog utvrdi koronavirus, automatski i njegovi kontakti šalju u samoizolaciju.

„Sada je praksa da radnici moraju da dođu i nastave da rade. Zbog takvog ponašanja i novog pristupa imamo opravdan strah da može doći do nekontrolisanog širenja zaraze među zaposlenima, a samim tim i šire“, ukazuje se u dopisu.

Ministarstvo za rad navelo je u odgovoru Insajderu da nije nadležno.

Zavod za javno zdravlje Leskovca nije odgovorio na pitanja Insajdera koliko je radnika trenutno u samoizolaciji, da li se kontroliše poštovanje mera i da li su upoznati sa time da su se radnici vratili na posao.

Da li je sproveden ispekcijski nadzor nije nam odgovoreno iz sanitarne inspekcije.

Slični problemi i početkom aprila

Početkom aprila gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je medijima nakon sastanka sa rukovodstvom kompanije Jura u ovom gradu da je napravljen dogovor da zbog situacije sa koronavirusom, 50 radnika radi na 5.000 kvadrata.

Jedna radnica leskovačke Jure je tada bila pozitivna na koronu, pa je Zavod za javno zdravlje ovoj fabrici preporučio potpunu obustavu rada ili rad od maksimum 50 radnika na 5.000 kvadrata. Uprkos tome, kako su prenosili tamošnji mediji, Jura je tokom vikenda pozvala zaposlene da se jave na posao, zbog čega su oni najavili i protest.

Problema je bilo i u Jurinoj fabrici u Rači. Početkom aprila radnici su odbili da uđu u hale i počnu da rade zbog rizika od koronavirusa, a onda su vraćeni kućama nakon sastanka komandanta opštinskog kriznog štaba, predstavnika fabrike i sindikata.

Radnici su tada izrazili zabrinutost jer su u proizvodnji raspoređeni na malom rastojanju.

Izvor: Insajder