U KCV 254 pacijenata, i Institut za medicinu rada prešao u kovid sistem

Institut za medicinu rada u Beogradu prešao je u kovid sistem i prve pacijente zaražene koronavirusom počeo je da prima posle 8 časova. Kako je rekao direktor Instituta prof. dr Aleksandar Milovanović ova ustanova primiće i do 90 pacijenata.  

Institut za medicinu rada

Milovanović je za RTS da stacionar, odnosno bolnica Instituta, postaje deo sistema kovid i da su u toku jučerašnjeg dana i noći odrađene pripreme kako bi pacijenti mogli da budu primeljeni.

Foto: RTS / Direktor Instituta za medicinu rada prof. dr Aleksandar Milovanović

On je istakao da je sve spremno za prijem prvih pacijenata i da je kapacitet te ustanove 40 do 60 mesta, ali da će KCS dopremiti još 40 kreveta.

"Ispraznili smo lekarske sobe i ordinacije tako da ćemo moći da primimo i do 90 pacijenata", rekao je Milovanović.

On je naveo da će medicinski timovi biti oformljeni u toku prepodneva, tako da mogu da funkcionišu 24 sata dnevno.

Napomenuo je da će Institut biti podeljen na dve zone, kovid i nekovid, tako da će i nekovid pacijenti moći neometano i bez rizika da nastave da dolaze u Institut.

Pacijenti koji su do juče bili u stacionaru Instituta otpušteni su do juče u 19 sati.

U KCV se leči 254 pacijenata, 19 na respiratoru

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić izjavila je za RTS da je prema jutrošnjem izveštaju u tom kliničkom centru smešteno 254 pacijenata zaraženih koronavirusom.

"Njih 19 je na primeni mehaničke ventilacije, a ostali pacijenti imaju tešku ili vrlo tešku klinilku sliku, tako da se pored lečenja primenjuje i intenzivna kiseonička terapija", kaže Stokićeva.

Prema njenim rečima, u ovom periodu došlo je u poslednjih nedelju dana do rapidnog rasta pacijenata sa teškom klinikom slikom. Uočeno je da oboljevaju, dodaje, oni u srednjoj i mlađoj životnoj dobi.

Raste broj inficiranih u Prokuplju

Broj obolelih koji se u prokupačkoj Bolnici  "Dr Aleksa Savić" leče od upale pluća povećao se za 24 sata za četiri čime je porastao na 48, dok je kod 18 pacijenata potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Kako je rečeno agenciji Beta iz te ustanove, svi oboleli imaju srednje tešku kliničku sliku, deset njih je zbog problema sa disanjem priključeno na kiseonik, dok je jedan pacijent otpušten na kućno lečenje.

Među obolelima od korone je po sedam pacijenata iz Prokuplja i Kuršumlije, a četiri su iz Žitorađe.

Zbog velikog broja pacijenata koji prevazilazi kapacitet Infektivnog odeljenja, oboleli se smeštaju i u druge objekte u bolnici koje se na taj način pretvaraju u kovid odeljenja. 

Od poslednjeg izveštaja u Srbiji je od posledica oboljevanja preminulo 11 ljudi, dok je prisustvo virusa potvrđeno kod 351 osobe od 8.393 testiranih. Trenutno se na respiratorima nalazi 169 pacijenata, a aktivnih slučajeva je 4.858.

Juče je Krizni štab doneo nove mere u borbi protiv koronavirusa. Na teritoriji cele Srbije, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi i nošenje maske u zatvorenom prostoru je obavezno za celu teritoriju Srbije.

Izvor: RTS, Insajder