U Novom Pazaru zbog koronavirusa proglašena vanredna situacija

Novi Pazar je uveo vanrednu situaciju zbog porasta broja obolelih od koronavirusa, prenosi RTS. Odluka je doneta u 15 časova na onlajn sednici gradskog Štaba za vanredne situacije.

Novi Pazar

Odlukom su obuhvaćene mere zabrane okupljanja na javnim površinama više od pet osoba, zabrana organizovanja porodičnih veselja ali i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata od 07 do 19 časova.

Za vreme rada ugostiteljskih objekata broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje, a obavezna je i distanca od dva metra između stolova.

Takođe, zabranjuje se konzumiranje i upotreba nargila.

Svakodnevno će biti dezinfikovane sve medicinske ustanove kao i okolina istih ali i najprometnije gradske ulice.

Iz Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru poručuju da je ovakva situacija očekivana zbog prevelikog opuštanja meštana od trenutka ukidanja mera Vlade.

Kako prenosi RTS, do maja je zabeleženo 100 obolelih u Novom Pazaru, a od maja do danas, još 200 pa je tako ukupan broj obolelih u tom gradu trenutno 339. Na zvaničnom sajtu grada novipazar.rs poslednji podaci odnose se na dan 17. jun 2020. kada je saopšteno da je u Novom Pazaru ukupno, od početka epidemije, kod 178 osoba potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Pre dva dana direktor Meho Mahmutović za RTV Novi Pazar rekao je da je koronavirusom zaraženo 20 lekara i gotovo 40 medicinskih sestara. On je tada ocenio I da je virus mutirao i da pacijenti, koji su se poslednjih dana javljali za pomoć, imaju znatno težu kliničku sliku.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je danas, da je pored Beograda, novo žarište Novi Pazar.

Prema rečima Kona, sva prenošenja virusa u vezi su sa proslavama, a u Beogradu je pogoršanje epidemiološke situacije, kako kaže, u vezi sa stanovanjem u studentskim domovima.

„U Novom Pazaru je bila proslava Bajrama, posle toga se to nadovezalo na predizborne aktivnosti, koje su tamo gde su organizovane i gde su bile masovne, mogle dovesti do prenošenja virusa“, rekao je Kon.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je u poslednja 24 časa na koronavirus testirano 7.311 osoba, a kod 137 test je bio pozitivan, a prema zvaničnim podacima objavljenim na sajtu covid19.rs, preminula je još jedna osoba.

Izvor: RTS, Insajder