U pojedinim crkvama pričešćivanje i za Uskrs, vernici sa kućnim ljubimcima otišli u crkve (FOTO)

Apeli i obećanja da neće biti okupljanja vernika i pričešća za Uskrs nisu svuda urodili plodom. Vernici su iskoristili izuzetak zabrane kretanja tokom policijskog časa koji važi za vlasnike pasa, izveli ljubimce i potom otišli u crkvu. Policija nije intervenisala.

Uskrs, pričešćivanje u Crkvi svetog Marka u vreme epidemije koronavirusa Foto: Insajder

Po svemu sudeći, sveštenici su u svakoj crkvi sami odlučivali da li će primati i pričešćivati vernike.

Tako su reporteri Insajdera u pojedinim crkvama u Beogradu, kao na primer u Crkvi Svetog Marka zatekli veći broj vernika koje je sveštenik pričešćivao iz iste kašičice. 

Crkva svetog Marka na Uskrs tokom policijskog časa Foto: Srđan Ilić
Odlazak do Crkve na Uskrs u vreme policijskog časa Foto: Srđan Ilić

Sa kućnim ljubimcima vernici su otišli i u Crkvu Pokrova Presvete Bogorodice, u Kajmakčalanskoj ulici.

Vaznesenjska crkva na Uskrs Foto: Srđan Ilić
Vaznesenjska crkva na Uskrs Foto: Srđan Ilić

Tokom policijskog časa izuzetak je napravljen za građane koji imaju kućne ljubimce, pa su mogli da izađu između 8 i 10 časova. Repoteri Insajdera javljaju da pripadnici policije, iako su raspoređeni po glavnom gradu, nisu reagovali na okupljanja ispred crkava. Kako je rečeno Insajderu u Službi za informisanje MUP-a, nemaju povratnu informaciju da li je reagovala policija, uz podsećanje da je danas nedelja.

Jedan broj vernika prisustvovao je danas službi u crkvi u Petrovaradinu, javio je novosadski informativni portal 021.

Policajci su bili u blizini, ali nisu reagovali na okupljanje.

Portal VOICE je naveo da je uskršnjoj liturgiji u Sabornoj crkvi u centru Novog Sada, pored sveštenstva, prisustvovalo i dvadesetak građana.

„Kako su oni uspeli da dođu na liturgiju i pored zabrane kretanja, mediji nisu uspeli da saznaju, jer je više muškaraca u crkvenim mantijama i nekoliko mladića u civilu sve vreme novinare i snimatelje odvraćalo od crkve rečima da ulaz za predstavnike medija nije dozvoljen ni u crkvenu portu, niti u sam verski objekat“, piše VOICE.

Izvor: Insajder