U poslednja 24 registrovano novih 379 kovid pozitivnih, preminulo osam osoba, na respiratorima 156

U Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica zaražavanja koronavirusom preminulo osam osoba. Testirano je 9.817  ljudi od kojih prisustvo kodvida19 potvrđeno kod njih 379. Na respiratorima se nalazi 156 pacijenata, dok je u bolnicama smešten 4.531 pacijent, saopšteno je na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba za borbu protiv kovida19.

Beograd u vreme pandemije koronavirusa, jul 2020. Foto: Insajder

Od početka epidemije koronavirus potvrđen je kod 24.520 osobe, a testirano je 641.091. Ukupno je preminula 551 osoba.

Nastavlja se rast broja zaraženih u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih. Prema podacima sa sajta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja trenutno je u 44 ove ustanove prisustvo virusa kovid19 potvrđeno je kod 173 korisnika i 97 zaposlena.

Ukupan je izlečeno 644 korisnika ustanova socijalne zaštite, dok je broj izlečenih zaposlenih 245.

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da se u kontekstu brojeva može govoriti o zaravnjenju epidemiološke krive u Srbiji, ali je upozorio da još postoji potencijal da se situacija poboljša ili pogorša ukoliko se ne nastavi rigorozno sprovođenje mera.

Trudnica koja je više nedelja bila na respiratoru preminula je u Kliničkom centru Niš. Lekari u ovoj ustanovi su sinoć obavili porođaj i beba je u stabilnom stanju.

U poslednja 24 sata preminulo je još šest osoba iz Kraljeva, Vrnjačke Banje, Raške, Sjenice, Bora i Trstenika.

U Užicu u zgradi nekadašnje kasarne otvorena je nova privremena kovid bolnica za pacijente iz čitavog Zlativnorskog okruga, čiji je kapacite više od 150 mesta, a već su smeštena 22 pacijenta.

Direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović rekao je da je sve veći broj pozitivnih i onih koji leže u bolničkim kapacitetima, čak dve trećine su takvi pacijenti, u odnosu na one koji su na opservaciji.

"Ovaj objekat će se koristiti u narednom periodu za smeštaj tih pacijenata. Pacijenti koji imaju upale pluća i zahtevaju bolničko lečenje biće smešteni u tom novom objektu, opservirani i čekati rezultate testa. Ukoliko budu pozitivni biće smešteni na nekom odeljenju u Opštoj bolnici u Užicu", rekao je dr Božović.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije vanredna situacija u Leskovcu je produžena još dve nedelje, dok će u Novom Sadu mere najverovatnije biti još jednom produžene na sedam dana.

Jelena Begović iz laboratorije Vatreno oko u okviru KC Srbije rekla je danas da trenutno ima dovoljno testova i reagenasa, dodajući da je sada uspostavljena kontinuirana nabavka.

U četvrtak bi, prema njenim rečima, trebalo da počne sa radom i laboratorija Vatreno oko u Nišu, sa kapacitetom od 1.000 uzoraka dnevno.

Begović je za RTS rekla da će svi uzorci koji dođu biti obrađeni za maksimalno 24 sata.

Izvor: Insajder