U poslednja 24 sata više od 6.000 zaraženih i 29 preminulih od koronavirusa

U poslednja 24 časa testirani su uzorci 18.980 osoba od kojih je 6.109 pozitivno na koronavirus, poslednji su podaci sa sajta covid19.rs. Preminulo je 29 pacijenata.

Jedna od užičkih zgrada tokom epidemije koronavirusa Foto: BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC/EV)

Na respiratorima je trenutno 186 pacijenata. U bolnicama širom Srbije nalazi se 5.589 osoba.

Ukupno je od početka epidemije u preminulo 1.110 osoba.

Član Kriznog štaba za borbu protiv korone, infektolog Mijomir Pelemiš, izjavio je ranije danas da se ne sme čekati da prođe 14 dana da bi se analizirao efekat oročenih mera, koje su nedavno donete.

"Mnogo pre 1. decembra, već danas ili sutra, moramo da analiziramo, i to ne efekte mera, nego epidemilošku situaciju, i ako ne vidimo poboljšanje, da odmah pooštrimo mere", rekao je Pelemiš za Večernje novosti.

U kovid ambulantama u Beogradu u poslednja 24 sata bilo je 5.340 pregleda, od čega čak 3.279 prvih pregleda. Tokom noći bilo je 174 pregleda u kovid ambulantama, kažu u Ministarstvu zdravlja.

Kako bi se pacijentima olakšalo čekanje, ispred kovid ambulanti u gradu postavljeni su šatori, u koje će moći da se sklone od loših vremenskih uslova i u toplom sačekaju red na pregled. Takav šator postavljen je jutros ispred kovid ambulante na Topličinom vencu.

Inače, kako je ranije najavljeno, Grad Beograd je obezbedio 20 šatora za beogradske domove zdravlja i kliničko-bolničke centre, gde se nalaze kovid ambulante.

Selters banja popunjena, Leskovačka opšta bolnica kompletno u kovid sistemu

Selters banja iz Mladenovca tri dana je u kovid sistemu, a kapaciteti od 180 postelja već su popunjeni, rekla je za TV Pink direktorka tog rehabilitacionog centra Snežana Kostić.

Navela je da su iza njih dve teške noći kada su imali više od 50 prijema pacijenata sa upalama pluća izazvanih koronavirusom.

"Moram da kažem da mi ne zbrinjavamo najteže pacijente jer nemamo jedinice intenzivne nege. Imamo pacijente na kiseoničkoj terapiji. Najteže pacijente šaljemo u bolnice u Smederevu, Smederevskoj Palanci ili u Beograd", rekla je Kostićeva.

Leskovačka opšta bolnica kompletno je u kovid sistemu, rekao je za RTS direktor bolnice Nebojša Dimitrijević.

Dodaje da imaju između 10 i 12 respiratora, navodeći da neće biti potrebe da se pacijenti šalju u Niš, osim u slučaju kada ne može da im se pruži adekvatna nega.

Trenutno je u bolnici 71 pacijent, a pre 10 dana bilo ih je 15, rekao je direktor bolnice.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.