U Privrednom sudu zaključena rasprava po tužbi bivših radnika PKB korporacije

U Privrednom sudu u Beogradu danas je zaključena rasprava po tužbi bivših radnika i penzionera PKB korporacije koji od države traže da im isplati naknadu za akcije koje im nisu dodeljene prilikom prodaje dela imovine te firme.

PKB

Advokat tih radnika i penzionera Saša Gemaljević za Insajder kaže da očekuje da će presuda biti doneta u narednih 30 dana, kako nalaže zakon.

On je za agenciju Beta rekao da Vlada Srbije na zahtev Suda nije dostavila original sporazuma od 1. jula 2009. godine, pa je priznata kopija koju je on pribavio.

„Sudija je prihvatila kopiju, ali to nije dovoljno jer dokazi na taj način nisu izvedeni do kraja i ostavlja se prostor za žalbu i odugovlačenje postupka, što je verujem i cilj“, ocenio je Gemaljević.

Tim sporazumom između PKB i Direkcije za imovinu Srbije u ime Vlade Srbije se taksativno navodi šta sve od imovine tog poljoprivrednog kombinata prelazi iz društvenog u državno vlasništvo.

Do tada je 65 odsto vlasništva bilo u društvenoj svojini, a 35 odsto u državnom vlasništvu i po Zakonu o privatizaciji radnici su imali pravo na akcije u vrednosti 15 odsto tog društvenog kapitala. Pre toga su isključeni iz prava na besplatne akcije jer su im pripadale akcije u firmi gde su zaposleni.

Gemaljević je rekao i da Sud nije prihvatio predlog da se uvede privremena mera zabrane prodaje preostalih neprodatih 11.000 hektara imovine PKB do završetka spora da bi radnici mogli da po završetku spora naplate akcije.

Istakao je da je njega i predsednika Udruženja bivših radnika i penzionera Milinka Miladinovića sve vreme obezbeđivala policija, kao i okupljene radnike ispred Suda. Oni su protestovali jutros ispred zgrade Predsedništva, na Andrićevom vencu i tražili prijem kod predsednika države Aleksandra Vučića, ali ih on nije prihvatio taj zahtev.

Zbog pokušaja da protestuju ispred upravne zgrade u Padinskoj Skeli 18. maja kažnjeno je njih tridesetak po 5.000 dinara.

Bivši radnici PKB-a ranije su tužili PKB i državu, tražeći pravo na besplatne akcije jer ih u matičnom preduzeću nisu dobili, iako je ta firma imala status društvene do 2009. godine. Tada je, prema rečima advokata Saše Gemaljevića transformisana u državno preduzeće, a akcije prema Zakonu o privatizaciji dobili su samo zaposleni u nekim zavisnim firmama koje posluju u okviru PKB, ali ne i u matičnoj kompaniji.

Privatizacija PKB-a, nekada jednog od najvećih poljoprivrednih kombinata u Evropi, završena je u drugoj polovini 2018. i to prodajom imovine tog preduzeća.

Iako je u javnosti stvoren utisak da je privatizovan kombinat sa dugovima, ustvari je prodata samo imovina, odnosno oko 17.000 hektara zemljišta, oprema, objekti i stada.

Kompanija Al Dahra je kao jedini ponuđač na tenderu za privatizaciju PKB-a kupila imovinu ovog kombinata za nešto više od polovine njegove procenjene vrednosti.

U oktobru 2018. ukupno ova arapska firma platila je oko 120 miliona evra, uz obavezu investiranja 30 miliona evra i nastavak poljoprivredne proizvodnje u naredne tri godine.

Šta je sve prethodilo privatizaciji PKB-a, i na koji način je ona sprovedena pogledajte u tri epizode Insajderovog serijala „Prodaja”. Novinari Insajdera u ovom serijalu otkrivaju i da je moguće da država uskoro od Al Dahre otkupljuje zemljište koje je joj je u okviru privatizacije i prodala.

Izvor: Beta, Insajder