U privremenu bolnicu na Sajmu primljena 33 pacijenta

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić rekao je da se trenutno u privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu nalazi 33 pacijenta sa najlakšom kliničkom slikom.

Privremena bolnica za smeštaj pacijenata sa blagom kliničkom slikom, Sajam

On je za TV Prva naveo da su oko 13 časova počeli da preuzimaju pacijente iz prestoničkih kliničko-bolničkih centara, a da tokom prebacivanja ljudi na Sajam nije bilo nikakvih problema.

„Građani su bili vrlo razumni i sasvim su lepo prihvatili prelazak iz bolnica na Sajam. Njima je na raspolaganju deset lekara, 30 medicinskih sestara... Poseta trenutno nema, a pacijentima smo dozvolili da donesu lični pribor za higijenu, svoju posteljinu i 'zanimacije' koje će im omogućiti brži prolaz vremena. Ovde smo im obezbedili biblioteku i TV salu“, naveo je Vekić.

On je pojasnio da lakša klinička slika podrazumeva da su pacijenti došli „na svojim nogama", bez stomačnih ili respiratornih tegoba, a da se na Sajam izmeštaju radi praćenja stanja i da ne bi širili virus među članovima porodice ili prijateljima.

Dodao je da se trijaža vrši u kliničko-bolničkim centrima, a na Sajam upućuju nakon uspostavljanja dijagnoze i ocene infektologa, kako bi se bolnice rasteretile za teže obolele.

Vekić je naveo da će Sajam za prihvat pacijenata biti otvoren 24 časa dnevno, a pozvao je građane da se lekarima jave čim osete prve tegobe, da ne čekaju nekoliko dana, s obzirom da to otežava proces lečenja.

Ranije danas privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu obišao je Zaštitnik građana Zoran Pašalić i ocenio da ispunjava sve uslove za prihvat osoba sa lakšim simptomima zaraze koronavirusom.

Slične privremene bolnice napravljene su i u Novosadskom sajmu i u hali Čair u Nišu. 

Podsetimo, pre nekoliko dana objavljene su fotografije hale na Sajmu gde se vidi Vojska Srbije koja je počela da postavlja bolničke krevete. Nekoliko dana kasnije prostor je uređen, a obišla ga je premijerka Ana Brnabić koja je tom prilikom istakla da Sajam izgleda mnogo drugačije nego što je javnost imala priliku da vidi.

Juče je Ministarstvo zdravlja objavilo upustva za sve pacijente koji dolaze u karantin na Beogradskom sajmu.

Izvor: Beta, Insajder