U raspodeli novca za medije glavnu reč imaće novoformirana medijska udruženja

Ministarstvo kulture i informisanja oformilo je komisije za konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja u kojima su potpuno marginalizovana najveća novinarska i medijska udruženja.

Ilustracija, televizija

Nedavno je, zbog neučestvovanja predstavnika najznačajnijih novinarskih udruženja u Radnoj grupi za izradu medijske strategije, nacrt tog dokumenta povučen iz procedure. Ministar informisanja Vladan Vukosavljević i državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović mesecima nisu imali sluha za zamerke struke da takva radna grupa nema legitimitet.

Ipak, odluku predsednika i premijerke da se iz istog razloga zaustavlja rad na strategiji, prihvatili su gotovo bez komentara. Ništavnost strategije, koja je u isključivoj nadležnosti Ministarstva kulture i informisanja, proglasila je savetnica za medije predsednika Republike.

Po istom principu, a zbog sastava upravo oformljenih komisija Ministarstva kulture i informisanja, i aktuelni republički konkursi za sufinasniranje medija mogli bi biti dovedeni u pitanje. Za sada su najveća udruženja samo zatražila od Ministarstva kulture i informisanja Srbije da objasni po kojim kriterijumima su te komisije osnovane.

Po izboru ministarstva, u komisijama većinu čine „nezavisni medijski eksperti“ i javnosti gotovo nepoznate esnafske organizacije.

Društvu novinara Niša najviše mesta u komisijama

Ukupno 204 miliona dinara iz budžeta Republike Srbije biće dodeljeno na konkursima za sufinasniranje medijskih sadržaja od javnog značaja i podršku organizaciji i učešću medija na stručnim skupovima.

O raspodeli tih sredstava odlučivaće komisije Ministarstva kulture i informisanja u kojima većinu čine članovi  lokalnih ili novoformiranih medijskih udruženja i „medijski eksperti“.

Sudeći po broju predstavnika, za ministarstvo je najveće i naznačajnije novinasrko udruženje Društvo novinara Niša. Oni će u komisijama imati najviše, odnosno četiri predstavnika.

Na čelu ovog udruženja nalazi se Danijela Ivanković urednica TV Zona plus, inače televizije u vlasništvu Vladana Gašića, sina direktora BIA Bratislava Gašića.

Posle Društva novinara Niša, najviše predstavnika u komisijama Ministarstva kulture ima Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) koje je osnovano pre nepune četiri godine, što znači da je po Zakonu o javnom informisanju tek steklo pravo da imenuje svoje članove u komisije. Na čelu ovog udruženja je direktor RTV Vranje Zoran Veličković, a na poziciji generalnog sekretara direktorka TV Zona plus Slađana Ostojić.

Inače PROUNS se u dosadašnjem radu istakao po podršci novom rukovodstvu RTV kao i radnoj grupi koja je usvojila Nacrt medijske strategije, koji je nedavno povučen. 

Među nezavisnim medijskim stručnjacima koji su imenovani u komisije Ministarstva kulture našli su se između ostalih i novinari RTS-a Ivana Čkonjević i Srđan Conić, direktor pirotskog Pi kanala Boban Mitić, Rada Komazec, novinarka kosovskog lista Jedinstvo. Medijske projekte ocenjivaće i državni službenici Olga Milojević iz Ministarstva spoljnih poslova, Vlado Radulović iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Zorica Radovanović iz Kancelarije za KIM.

S druge strane, NUNS, UNS i Lokal Press imaće dva predstavnika, ANEM, NDNV i Asocijacija medija samo po jednog člana u Komsijama koje će odlulčivati o dodeli sredstava za medijske projekte od javnog značaja.

Ova udruženja čine Medijsku koaliciju koja je do sada redovno ukazivala na nezakonitosti u postupcima konkursnog sufinasiranja i imenovanja članova fantomskih udruženja i eksperata u komisije na lokalnim konkursima.

Iako su neke komisije već održale sastanke, iz saopštenja koje je objavila Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, UNS,NDNV, Lokal pres i ANEM) i Asocijacija medija može se zaključiti da ove organizacije nisu obaveštene o izboru članova komsija koje će na republičkom nivou odlučivati o raspodeli novca medijima.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja i Asocijacija medija zatražile su da Ministarstvo objavi sastav komisija i kriterijume za njihovo formiranje. Sastavi komisija su u međuvremenu objavljeni ali bez  obrazloženja za odabir članova.

"Te komisije većinskim delom nisu sastavljene od predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, već od predstavnika udruženja i koalicija koja ni postojeće zakonske odredbe ne poznaju dobro, i čiji su predstavnici potpisali upravo povučeni nacrt Medijske strategije", piše u saopštenju medijske koalicije, koje je preneo UNS.

Medijska koalicija je pozvala Ministarstvo kulture da "ne obesmišljava proces projektnog sufinansiranja favorizovanjem nereprezentativnih udruženja".

"Predstavnici tih udruženja su dokazali nestručnost i pristrasnost na mnogim lokalnim konkursima, kao u Kikindi, Smederevu ili Pančevu, dodeljujući javna sredstva raznim fantomskim medijima koji nisu proizveli bilo kakav sadržaj", navodi Medijska koalicija u saopštenju.

Ipak, iz saopštenja najvećih udruženja koja čine ovu koaliciju, za sada nije jasno da li će njihovi predstavnici bojkotovati konkurse ili će ipak učestvovati u radu oformljenih komisija, uprkos očiglednom ignorisanju njihovih predloga.

Petar Jeremić iz Udruženja novinara Srbije navodi za Insajder da odluka o bojkotu rada republičkih komisija još uvek nije doneta i da se razmišlja da li će na taj način mediji biti dodatno oštećeni.

„ Još uvek se usaglašavamo i odluku ćemo doneti za nekoliko dana“ rekao je Jeremić, dodajući da u međuvremenu očekuju da resorno ministarstvo obrazloži imenovanje svakog od članova komisija.

Na taj zahtev, iz Ministartsva kulture i informisanja za sada nema odgovora.