U Šapcu se danas održavaju ponovljeni izbori, prijavljene brojne nepravilnosti

Gradskoj izbornoj komisiji prijavljen je veliki broj nepravilnosti tokom ponovljenih izbora za odbornike skupštine grada Šapca. Izbori se u Šapcu danas ponavljaju na 27 biračkih mesta, koja su otvorena od sedam do 20 časova, a pravo glasa ima 28.800 birača.

Izbori u Srbiji 21. jun 2020. / Foto. Srđan Ilić

Prema saopštenju Gradske izborne komisije, neke od prijavljenih nepravilnosti su javno glasanje, zatim, prisustvo oca kandidata na listi Srpske Napredne stranke u neposrednoj blizini jednog biračkog mesta, koji biračima koji dolaze na biračko mesto nudi novac za dat glas, a slična situacija je prijavljena i na još jednom biračkom mestu, gde je jedan od kandidata za odbornika SNS-a, sa još jednim članom SNS-a, takođe davao novac biračima koji su pošli na glasanje, prenosi RTV Šabac.

Ovaj slučaj, Komisija je prijavila policiji.

OIK je saopštila i da je u neposrednoj blizini jednog biračkog mesta, na udaljenosti manjoj od 50 m, primećeno je vozilo u kome sedi nepoznato lice i evidentira glasače koji dolaze radi glasanja.

"Sve fiksne linije, koje su članovima biračkih odbora date kao kontak sa Komisijom, blokirane su od jutros. Kvar je prijavljen Telekomu, ali isti, do izdavanja ovog saopštenja nije otklonjen, tako da je otežan kontakt sa biračkim mestima. Do danas nije bilo problema u funkcionisanju tih telefonskih linija, a i sve druge linije u zgradi Gradske Uprave u Šapcu su u funkciji", navodi se u saopštenju ovog tela.

Na biračkom listiću je 12 lista, a ponavljanje izbora može da utiče na promenu odborničkog sastava i većinu u šabačkom parlamentu.

Izbori za odbornike skupštine grada održani su zajedno sa parlamentarnim 21. juna, a najviše glasova imala je Srpska napredna stranka. Ponovljeni izbori odloženi su zbog uvođenja vanredne situacije u Šapcu zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, a nakon ukidanja raspisani su za danas.

Dan nakon izbora 21. juna na sednici Gradske izborne komisije (GIK) u Šapcu konstatovano je da je podneto 42 prigovora na rad biračkih odbora u toku sprovođenja izbornog procesa, a predsednik GIK-a Budimir Pavlović rekao je da se zbog nepravilnosti poništavaju izbori u tom gradu na svih 100 biračkih mesta.

Gradski odbor SNS-a u Šapcu je nakon ove odluke GIK-a podneo žalbe Upravnom sudu sa ocenom da je takva odluka skandalozna.

Upravni sud u Novom Sadu je krajem juna delimično usvojio žalbu Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Šapcu čime će, umesto na svih 100, izbori biti ponovljeni na 27 biračkih mesta.

Početkom jula u Šapcu je uvedena vanredna situacija zbog epidemiološke situacije u tom gradu čime je održavanje ponovljenih izbora odloženo.

Srpska napredna stranka je tokom vanredne situacije više puta optužila prethodno gradsko rukovodstvo na čijem je čelu Nebojša Zelenović da je namerno odugovlačio s ponavljanjem izbora i da je zloupotrebio vanrednu situaciju radi sopstvene promocije.

Do izbora 21. juna Šabac je bio jedan od malobrojnih gradova u kojima je na vlasti bila stranka koja je opoziciona na republičkom nivou.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je juče su ovi izbori važni za demokratiju i vladavinu prava i da će ih Evropska unija pažljivo pratiti.

Po njenim rečima, "svi politički igrači treba da se ponašaju odgovorno, a glasači moraju da budu u mogućnosti da slobodno izraze svoju volju".

"Institucije treba da deluju nezavisno i osiguraju slobodne i poštene uslove, u skladu sa zakonom i evropskim standardima", navela je portparolka Evropske komisije.

Izvor: RTV Šabac, Beta, Insajder