U Severnoj Makedoniji po poternici Srbije uhapšen bivši pripadnik OVK Tomor Morina

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Tomor Morina, koji je učestvovao u borbama u kosovskoj oblasti Dukađini, uhapšen je u Severnoj Makedoniji, potvrdilo je Tužilaštvo za ratne zločine, prenosi RTS. Morina je osumnjičen za ratni zločin protiv civilnog stanovništa na KiM, navodi portparol Tužilaštva Vasilije Seratilić, a prenosi RTS.

Hapšenje, policija / Foto: Insajder

Morina je pritvoren na osnovu Interpolove poternice Srbije. U narednom periodu se očekuje pokretanje postupka za izručenje Morine Srbiji, dodao je Seratlić.

To znači, kako piše RTS, da bi srpsko Ministarstvo pravde trebalo makedonskom pravosuđu da uputi zahtev za izručenje Morine, koje će odlučivati o ispunjenosti uslova za izručenje.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je osudilo pritvaranje Morine.

“Ovo je još jedan primer političke zloupotrebe koju Srbija vrši ovakvim nalozima za hapšenje”, objavio je šef kabineta ministra spoljnih poslova Jetljir Zuberaj.

Zuberaj je dodao da će se ovo pitanje pokrenuti i u EU kako bi bili sprečeni „slučajevi zloupotreba Srbije”.

„U suprotnom, poduzeće se protivmere od strane Kosova. U kontaktu smo sa vlastima u Skoplju i verujemo da će se slučaj rešiti što pre u duhu saradnje koju imamo sa Severnom Makedonijom”, dodao je.

Izvor: RTS