U Srbiji 325 novozaraženih, od posledica infekcije preminulo još osam osoba

U poslednja 24 časa u Srbiji je testirano 7.434 osobe, od kojih je kod 325 potvrđeno prisustvo koronavirusa. Prema podacima sa zvaničnog sajta Ministarstva zdravlja preminulo je još osam osoba od posledica infekcije. Na respiratoru je 86 pacijenata.  

Infektivna klinika u Beogradu, koronavirus Foto: Srđan Ilić

Od početka epidemije testiran je 434.415 uzorak, od kojih je zaraženo 15.829 osobe. Koronavirus odneo je ukupno 306 života, a procenat smrtnosti je 1.93 odsto.

Na sajtu covid19.rs navodi se i da je u Srbiji trenutno 2.347 aktivna slučaja, dok se na respiratorima nalazi 86 pacijenata.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih osoba u Srbiji, korona virusom su zaraženi 33 korisnika i 35 zaposlenih.

U današnjem saopštenju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navodi da je od početka epidemije korona virusa izlečeno 615 korisnika i 215 zaposlenih u tim ustanovama.

Po poslednjim podacima, u Beogradu je prisustvo tog virusa potvrdjeno u 13 ustanova za zbrinjavanje odraslih i starih, kao i dece i omladine.

Infekcije koronavirusom potvrđene su i među korisnicima i zaposlenima u ustanovama u Mataruškoj banji, Kragujevcu, Rumi, Tutinu, Vranju, Novom Pazaru, Novom Sadu i Negotinu.

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović izjavila je da je 80 odsto novozaraženih iz Beograda, a da raste i broj inficiranih iz okruga gde je proglašena vanredna situacija.

Direktorka Instituta Batut je za RTS istakla da nema potvrde da je virus mutirao, ali da klinička manifestacija jeste drugačija, jer je više mladih koji obolevaju sa lakšim kliničkim slikama.

Ona je ponovo apelovala na poštovanje preporuka – nošenje maski, držanje distance i higijenu ruku.

Zbog povećanog broja zaraženih u Beogradu, Šapcu; Arilju, Ivanjici, Novom Pazaru, Tutinu proglašeno je vanredno stanje. U Kraljevu je danas, zbog pogoršane epidemiološke slike na području grada, proglašena vanredna situacija koja stupa na snagu od nedelje, 5. jula, objavila je lokalna televizija, prenela je N1.

Rad ugostiteljskih objekata od nedelje će biti ograničen na vreme od sedam do 20 časova, uz obavezan razmak između stolova, s tim što za jednim stolom ne mogu sedeti više od dve osobe, osim ako su u pitanju roditelji i deca ili maloletne osobe i deca koja žive u zajedničkom domaćinstvu.

Uvodi se zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru više od pet osoba ako nije moguće obezbediti fizičku udaljenost od dva metra i odgovarajuće mere zaštite.

Zabranjeno je organizovanje svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Odluku je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, doneo gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić, na osnovu preporuke Gradskog štaba za vanredne situacije i u skladu sa mišljenjem Zavoda za javno zdravlje Kraljeva, a primena posebnih mera počeće u nedelju, 5. jula od sedam sati, prenosi RTV Kraljevo.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je danas da je situacija u vezi sa koronavirusom u Vojvodini nestabilna, ali pod kontrolom, da Novi Sad prednjači po broju obolelih i da zabrinjava to što je potencijalno ozbiljno žarište Vrbas gde je trenutno 25 pacijenata hospitalizovano.

Nakon što su bolnice Dragiša Mišović i Bežanijska kosa ušle u kovid sistem, a zbog popunjavanja kapaciteta, Beogradska dvorana "Štark arena" od ponedeljka će biti pretvorena u privremenu kovid bolnicu koja će imati 500 bolničkih kreveta i sve uslove za prijem obolelih od koronavirusa

Od utorka Ortopedska klinika na Banjici biće vraćena u kovid sistem i biće ponovo kovid bolnica, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a prenosi Radio-televizija Srbije.

Izvor: Insajder