U Srbiji 741 osoba obolela od koronavirusa, ukupno 13 preminulih

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano novih 82 slučaja zaraze koronavirusom, čime se ukupan broj obolelih popeo na 741. U Kliničkom centru Vojvodine danas je preminuo još jedan pacijent, dok je u kliničko - bolničkom centru Dragiša Mišović preminulo još dva pacijenta. Nulti pacijent je izlečen. U Srbiji je do sada 13 osoba preminulo od posledica zaraze.  Od danas su na snazi nove mere Vlade kojima je produženo trajanje policijskog časa vikendom i ukinuta dozvola za šetanje kućnih ljubimaca u toku zabrane kretanja. Takođe, produžena je i mera kućne samoizolacije za sve građane Srbije i strance sa boravišnom dozvolom koji su u zemlju ušli od 14. marta.

Dolazak prvih osoba s lakšom kliničkom slikom na Beogradski sajam, koronavirus Foto: Srđan Ilić

Kako je na konferenciji za novinare u Palati Srbije rekla zamenica direktora Batuta Darija Kisić Tepavčević, od juče od 15 časova do danas u Srbiji su od posledica koronavirusa preminule tri osobe. 

"U KC Vojvodina preminuo je muškarac 1958. godište dok su u bolnici Dragiša Mišović preminule dve žene 1938. i 1934. godište. Svi oni imali su pridružena hronična oboljenja. Ukupan broj smrtnih ishoda na teritoriji je 13" , rekla je Kisić Tepavčević.

Epidemilozi Kriznog štaba apelovali su danas na građane da se ne plaše da se testiraju kao i da ne beže ukoliko su pozitivni na koronavirus. Podvukli su da je samoizolacija ključno oružje u borbi protiv ove infekcije.

Ona je istakla da je do danas teritoriji naše zemlje testirano 2462 osobe, a da je broj pacijenata kod kojih je potvrđen virus 741. Kako je dodala, 55 pacijenata nalazi se na respiratorima.

Kako je istakla Kisić Tepavčević, sadašnji brojevi obolelih odraz su koliko smo ranije dozvolili da se virus proširi dok će ono kako smo se ponašali juče i danas pokazati brojevi narednih dana.

„Ključ jeste u nama i moram osvi da shvatimo koliko svaki pojedinac ima ulogu u zaustavljanju dalje infekcije“ , rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Ranije danas, kako je saopšteno, na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine preminuo je pacijent iz Kikinde inficiran koronavirusom. To je 11. žrtva Covid19 u Srbiji.

Ranije jutros pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je, gostujuću u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da su svi testovi nultog pacijenta, koji je izlečen, sada negativni, da je u dobrom opštem stanju i da će nakon dve nedelje doći na kontrolu na Infektivnu kliniku KCV.

Danas je počela sa radom i privremena bolnica na Beogradskom sajmu, a kako je rekao državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić se tamo nalazi 33 pacijenta sa najlakšom kliničkom slikom.

Na severu KiM registrovana prva dva slučaja zaraze koronavirusom, potvrdio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. On je rekao da su u pitanju jedna osoba iz Kosovske Mitrovice i jedna iz Leposavića.

Ombudsman: Beogradski sajam može da se koristi odmah

Zaštitnik građana Zoran Pašalić obišao je danas privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu koju je postavila Vojska Srbije i ocenio da ispunjava sve uslove za prihvat osoba sa lakšim simptomima zaraze koronavirusom, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Značajno je da je poštovano sve što je pravilnikom predviđeno, pogotovo ono što se odnosi na različite ulaze, kako ne bi moglo doći do širenja zaraze. Pregledali smo i one sadržaje koji su neophodni za boravak ovde, kao što su toaleti i ostale prostorije u kojima bi boravili građani koji se ovde nalaze“, izjavio je Pašalić.

Vlada Srbije juče je saopštila da se produžava obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana za sve građane Srbije i strance sa boravišnom dozvolom koji su ušli u zemlju 14. marta i kasnije. Produžen je i policijski čas vikendom, pa je zabrana izlaska na snazi od 15, umesto od 17 časova kako je bilo ranije.

Vlada je ukinula ranije odobrenu dozvolu za šetanje kućnih ljubimaca u toku policijskog časa, u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 sat, a preporučeno je i da se sve pijace, u zatvorenom ali i na otvorenom prostoru, zatvore do daljeg.

Svi oni kojima je na testiranju potvrđeno prisustvo koronavirusa moraće da se leče u objektima koji su posebno pripremljeni za izolaciju ukoliko tako naloži lekar, a ukoliko to ne poslušaju biće prinudno izolovani u prisustvu predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, predviđeno je Odlukom Vlade Srbije koja je juče izmenjena.

U pandemiji koronavirusa nema pošteđenih, pa se gotovo svakodnevno u zemljama širom sveta pooštravaju mere u borbi protiv ovog virusa. Do sada u svetu je zaraženo oko 665.000 ljudi, a preko 30.000 je umrlo.

Izvor: Insajder