U Srbiji koronavirusom novozaraženo još 2.965 osoba, od posledica infekcije preminula 32 pacijenta

U Srbiji je u poslednja 24 časa na koronavirus pozitivno još 2.965 osoba, od 15.562 testirane. Od posledica infekcije preminulo je 32 pacijenta.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Beogradu Foto: Srđan Ilić

Hospitalizovano je ukupno 6.512 osoba, a na respiratorima se nalazi 219 obolelih.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, virusom korona inficirano je 228 korisnika i 254 zaposlena, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U odnosu na podatke koje je u ponedeljak objavilo Ministarstvo, broj inficiranih korisnika manji je za 11 dok je zaposlenih kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa manje za petoro.

Od početka epidemije u Srbiji, izlečeno je 5.660 korisnika i 2.770 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 Predrag Kon izjavio je danas da na sutrašnjoj sednici neće biti doneta odluka o popuštanju mera, ocenivši da je epidemiološka situacija bolja, ali i dalje nepovoljna.

S druge strane,  zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da očekuje da na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa bude doneta odluka o potpunom otvaranju ugostiteljskih objekata.

On je na Fejsbuku napisao da je u Beogradu, zaključno sa jučerašnjim danom, vakcinisano 559.246 osoba, što iznosi 39,7 odsto punoletnog stanovništva i dodao da će danas u glavnom gradu broj vakcinisanih dostići više od 560.000 ljudi, odnosno više od 40 odsto punoletne populacije.

Preliminarni rezultati istraživanja rađenog u Kragujevcu na skoro 29.000 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana pokazali su da je mogućnost da potpuno vakcinisani tri nedelje posle primljene doze završe na bolničkom lečenju zbog infekcije virusom korona manja skoro 60 puta u odnosu na građane koji nisu primili vakcinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hansom Klugeom, sa kojim je razgovarao o saradnji u borbi protiv pandemije kovid-19, kao i o saradnji na unapređenju zdravstvene zaštite u našoj zemlji i drugim zajedničkim aktivnostima.

Kluge je čestitao predsedniku Vučiću na liderstvu i ličnom zalaganju da obezbedi vakcine. Naglasio da se Srbija dobrom strategijom imunizacije svrstala među globalne lidere, postavši pritom i primer humanosti i solidarnosti omogućavanjem vakcinacije starijima u ruralnim sredinama, stranim državljanima i doniranjem vakcina drugim zemljama.

Kluge se sastao i sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem.

Srbija će od maja do avgusta dobiti 36.000 doza "Fajzera" iz progarama koji je finansirala EU, najavljeno je u Briselu. Komesar za proširenje Oliver Varheji posebno se zahvalio vlastima u Srbiji što su "prve podelile vakcine u regionu".

Izvor: RTS, Beta, Insajder