U Srbiji potvrđen prvi slučaj koronavirusa

U Srbiji je potvrđen prvi slučaj oboljevanja od koronavirusa. U pitanju je četrdesettrogodišnji muškarac koji je boravio u Budimpešti, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na hitno sazvanoj konferenciji za medije. Lončar je kasnije popodne rekao da je u toku dana testirano još četiri do pet osoba i da su svi testovi bili negativni, odnosno da izuzev jednog slučaja u kome je potvrđeno pristustvo virusa nema novozaraženih.

Zlatibor Lončar

„Čovek koji je zaražen dobro se oseća, nema tegobe i trenutno se nalazi u izolaciji u bolnici u Subotici“ rekao je jutros ministar zdravlja.

On je dodao da je zaraženi u više navrata boravio u Budimpešti kod sestre, koja je imala virusnu upalu pluća.

„Nakon povratka, osetio je tegobe i samoizolovao se, poslao decu na selo. Čovek je bio odgovoran. Ostao je samo sa ženom koja mu je donosila samo hranu“, istakao je Lončar.

Kako je dodao ministar, on se sam javio zdravstvenoj ustanovi, test je urađen, a rezultat - pozitivan - je stigao jutros.

Od svih osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim uzeti su uzorci za analizu.

Ministar zdravlja je ponovio da nema mesta panici i strahu.

„Bilo je pitanje sata kada će se pojaviti“, rekao je Lončar.

Dodao je da je Srbija apsolutno spremna za koronavirus, rekavši da će se odraditi „sve što struka nalaže“.

Naglasio je da će se nastaviti sa transparentnim obaveštavanjem o slučaju koronavirusa u Srbiji.

Kon: Očekujemo još slučajeva, pogotovo u Beogradu

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je situacija u Srbiji sada nova, ali da je potpuno očekivana, iako je on mislio da će se prvi slučaj zabeležiti u Beogradu.

On je, nakon potvrđenog prvog slučaja obolevanja od koranavirusa u Srbiji, najavio daleko veće angažovanje epidemiološke službe.

„Za očekivati je da se pojave drugi slučajevi, u drugim mestima, pogotovo u glavnom gradu, koji je najveći“, ocenio je Kon.

Precizirao je da se samo lečenje sprovodi u izolaciji i da je bitno naglasiti svim zdravstvenim radnicima da se pripreme za rad u takvim uslovima.

Kon je naveo da bi oboljevanje zdravstvenih radnika imalo dvostruku štetu – za same radnike, ali da bismo s druge strane bili u deficitu s kadrom koji bi lečio zaražene.

Zaštitnik građana: Ne otkrivati privatne podatke obolelog od koronavirusa i ne širiti paniku

Zaštitnik građana Zoran Pašalić apelovao je danas na sve učesnike u javnom životu da ne otkrivaju privatne podatke pacijenta kod kojeg je potvrđen koronavirus, kao i da se suzdrže od širenja panike među stanovništvom, a da odluke o zdravstvenoj zaštiti pacijenata prepuste nadležnima u sistemu zdravstvene zaštite.

„Tabloidno izveštavanje o pacijentu, koje ide do toga da čak pored dijagnoze navodi i zanimanje pacijenta je nedopustivo, a širenje straha među stanovništvom opasno“, upozorio je Pašalić u saopštenju.

On je podsetio da svaki pacijent ima pravo na zaštitu privatnosti i poverljivosti svih ličnih informacija koje je saopštio nadležnom zdravstvenom radniku, uključujući i one koje se odnose na njegovo stanje zdravlja, dijagnostičke i terapijske procedure.

Izvor: Insajder, RTS, N1