U Srbiji registrovano 66 novoobolelih, još jedna osoba preminula

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 5.015 osoba od kojih je pozitivno na koronavirusa njih 66. Procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih je 1.31 odsto. Kako se navodi na sajtu covid19.rs jedna osoba je preminula. Trenutno je u Srbiji 432 aktivna slučaja, tvrdi se na sajtu. Navodi se da se u teškom stanju, odnosno na respiratorima nalazi 14 osoba.  

Zatvaranje privremene kovid bolnice na Beogradskom sajmu Foto. Srđan Ilić

Od početka epidemije u Srbiji je koronavirus potvrđen kod ukupno 12.031 osoba dok je ukupan broj preminulih 251. Kako se navodi na sajtu, smrtnost od koronavirusa u Srbiji je 2,09 odsto. Ukupan broj testiranih je 287.064.

U Srbiji je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za odrasle i stare, zaključno sa današnjim danom, potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 117 korisnika i 35 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja. Do sada je od koronavirusa ukupno izlečeno 518 korisnika ustanova socijalne zaštite i 188 zaposlenih u tim ustanovama.

Rešenjem Ministarstva o zabrani rada uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih više ne pružaju domovi u kojima su se među prvima javili slučajevi koronavirusa: „Doživeti stotu“ u Beogradu, „Stara pruga“ iz Umke i „Radost“ u Negotinu.

Od 5. juna broj novih slučajeva kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa ne pada ispod 60. Samo juče je najveći broj, njih 45 registrovan u Beogradu, u Nišu je zabeleženo šest slučajeva, Somboru i Subotici po dva...

Korona se u Beogradu pojavila u studentskim domovima.

Kako je danas saopšteno studenti koji su bili u kontaktu sa zaraženim kolegama iz beogradskog doma „Karaburma“ izolovani su.

„Oni su u posebnim smeštajnim jedinicama Ustanove Studentski centar Beograd, sa zasebnim kupatilima, a hrana im se doprema do soba da ne bi postojala mogućnost kontakta sa ostalima. Stanje u Studentskom centru Beograd je pod kontrolom, svi izolovani kontakti su bili bez simptoma, imali su negativan prvi test na KOVID-19, ali je kod dvoje studenata drugi test ipak bio pozitivan“, navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da će dvoje zaraženih studenata danas biti smešteno u „odgovarajuće zdravstvene ustanove“, a još dvoje će ostati u izolaciji do ponedeljka, kada se navršava 14 dana od kontakta sa zaraženim studentima.

Svi ostali kod kojih je i drugi test bio negativan, vratiće se u Studentski dom „Karaburma“, po preporuci Instituta Srbije za javno zdravlje „Dr. Milan Jovanović - Batut“.

Janković: Postoji potencijal razbuktavanja epidemije

Imunolog Srđa Janković upozorio je danas da još uvek postoji potencijal razbuktavanja epidemije, prvenstveno kada je u pitanju osetljiva populacija.

„Imamo slabljenje toka epidemije, ali moramo biti pažljivi jer virus i dalje ima potencijal da naudi ljudima koji su osetljivi“, naveo je epidemiolog.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da je teško pričati o drugom talasu, koji neki već najavljuju za jesen, kada još ni prvi nije prošao.

„O drugom talasu možemo da pričamo onog momenta kada vidimo da više nema prijavljenih, pa da imamo novo razbuktavanje“, navela je Kisić Tepavčević.

Prema njenom mišljenju, čak i ako se drugi talas vrati to nikada neće moći da bude tako veliki i nagli skok kao što je to bilo prvi put.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je za N1 da je situacija u Nišu mirna, kao i da je nalaz studenta iz tog grada negativan. Govoreći o letovanju, kaže da treba da se putuje samo ako ste zdravi, ne samo u odnosu na ovaj virus, nego uopšte i dodao da će i u toku leta biti sporadičnih slučajeva.

„Najosetljiviji treba i u ovim narednim danima, mesec dana, pa čak i leti, da se drže pravila distance, da masku nose kad uđu u neki zatvoren prostor, i u gužvi, to je neophodno. Čak i da nose rukavice", kaže on.

Kako je rekao, javnost mora da bude svesna da je virus i dalje prisutan.

Od 22 sata danas ponovo će biti uspostavljen noćni prevoz na teritoriji grada Beograda, saopštio je Sekretarijat za javni prevoz. Spisak planiranih polazaka vozila noćnih linija objavljen je na sajtu Sekretarijata. Javni prevoz u Beogradu u istom obimu i na isti način kao pre odluke o njegovom ukidanju obnovljen je 8. maja.

Izvor: Insajder; N1;