U Srbiju stigao prvi kontingent vakcina iz Kovaks sistema

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef političkog sektora Delegacije EU u Srbiji Dirk Lorenc i direktorka Unicefa Dejana Kostadinova dočekali su večeras na beogradskom aerodromu prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa u okviru Kovaks mehanizma.

Vakcinacija AstraZeneka, Beogradski sajam / Foto: Srđan Ilić

Direktorka Unicefa Dejana Kostadinova rekla je da je u Srbiju stiglo 57.600 doza AstraZeneka vakcina.

Kostadinova je na konferenciji za novinare na beogradskom aerodromu rekla da će u skaldu sa programom UNICEF isporučiti i drugu tranšu od 201.600 doza.

Šef političkog sektora Delegacije EU u Srbiji Dirk Lorenc rekao je da je Srbija daleko napredovala u procesu vakcinacije, ali da je borba protiv pandemije daleko od kraja.

“Virus se još širi i nadamo se da će ove doze pomoći da se spasu životi. EU je, sa državama članicama, najveći donator Kovaks mehanizma sa 2,2 milijarde evra za ceo svet“ , rekao je Lorenc. On je dodao da je do sada već isporučeno 30 miliona doza tamo gde su napotrebije.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija prošlog jula i avgusta bila među prvim zemljama koja je pristupila uspostavljanju Kovaks mehanizma, iz kog su večeras stige prve doze vakcine AstraZeneka.

Joksimović je na konferenciji za novinare rekla i da je Srbija sa 2,1 milion evra doprinela tom mehanizmu.

„Bili smo u prilici da odgovornim ponašanjem i važnom ulogom i aktivnošću predsednika države Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnbić sa svih strana nabavimo vakcine“, rekla je ona i pozvala građane da se vakcinišu.

Izvor: Fonet