U Srbiju stiglo milion doza kineske vakcine protiv koronavirusa

Prvi kontigent vakcine protiv koronavirusa kineske kompanije Sinofarm stigao je danas u Srbiju.

Vakcina protiv koronavirusa kompanije Sinofarm dopremljena u Srbiju, 16. januar 2021, Foto: Srđan Ilić

Na aerodrom Nikola Tesla dopremljeno je milion doza kineske vakcine protiv koronavirusa.

Avion sa kineskim vakcinama dočekali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je ovo važan dan u borbi protiv koronavirusa, jer ćemo sa milion doza vakcinisati 500.000 ljudi, što je, kako je rekao, veliki obrt u borbi protiv epidemije.

"U ponedeljak stiže novih 19.500 doza Fajzerove vakcne. U utorak stiže i dodatnih 250.000 doza ruske vakcine. Do srede u našoj zemlji će biti 1.400.000 doza vakcine", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić i ambasadorka Kine Čen Bo dočekali su avion kojim su kineske vakcine protiv koronavirusa dopremljene u Srbiju Foto: Srđan Ilić

Dodao je da je uz borbu protivkorona virusa ekonomija podjednko važna.

"Ove vakcine su spašavanje života, ali i ekonomije. Gledaćemo da se što pre vratimo u normalan život i da radimo više. Potrebno je da vakcinišemo vojsku i policiju i druge zaposlene", rekao je predsednik, ističući da je pokrenuo inicijativu da na prioritetnu listu za vakcinaciju budu stavljeni i novinari.

Prema njegovim rečima, Srbija je trenutno država sa najvećim brojem različitih tipova vakcine protiv koronavirusa u Evropi i da će do juna ili jula imati ukupno pet ili šest različitih rešenja za borbu protiv kovida19.

"Preko Kovaks sistema nismo dobili nijednu vakcinu, mi smo među prvima platili (predujam) za učešće u tom programu... Može da me kritikuje ko hoće i kako hoće. Da li biste više voleli da imate predsednika koji nije nabavio vakcine. Mi smo na naše prijateljstvo s Kinom ponosni, a na (dolasku vakcina) sa ambasadorkom Čen Bo radili smo najmanje 100 dana", rekao je Vučić.

Naveo je da će od ministra zdravlja Zlatibora Lončara tražiti da ubrza proces vakcinacije od predstojeće nedelje. 

Ambasadorka Kine Čen Bo izjavila je da je Kina prva zemlja na svetu koja je obećala da će vakcina biti globalno javno dobro.

"Samo nakon 16 dana od registracije vakcina stiže u Srbiju. Nadam se da će dolazak vakcine dati doprinos u borbi protiv koronavirusa u Srbiji", rekla je ona.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je juče na konferenciji za medije Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa da je u Agenciji za lekove i medicinska sredstva započeta procedura utvrđivanja da li ta vakcina zadovoljava standarde evropskih zemalja.

"Očekujemo da ćemo, ukoliko vakcina prođe sve pragove do konačne dozvole, već i u nedelju ili ponedeljak početi vakcinaciju građana koji su izrazili želju da se vakcinišu ovom vakcinom", rekao je on.

Predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva Pavle Zelić izjavio je juče da je do sada prijavljeno "samo 12 slučajeva" neželjenih reakcija na vakcinu protiv koronavirusa.

Zelić je precizirao da je reč o Fajzerovim vakcinama i da to nije neuobičajeno, objašnjavajući da tu nisu uračunate blage reakcije poput crvenila, slabog bola i manjeg otoka, nego povišena temperatura, malaksalost, glavobolja i drugi simptomi koji traju nekoliko dana.

"Ali to i dalje nije nešto što bi nas zabrinjavalo", rekao je Zelić.

Izvor: Insajder